Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Tanulmány bizonyítja: A FELICIANO KWS repce hibrid kevésbé fogékony a repcetermesztést befolyásoló legfőbb kártevőre

A nagy repcebolha (Psylloides chrysocephala L.) az egyik fő kártevő, amely befolyásolja a repcetermesztést Európában. Ez jelentős hozamveszteséget vagy akár teljes terméskiesést is okozhat. 2020 júniusában a neves francia kutatóintézet, a Terres Inovia közzétett egy független tanulmányt, amely bizonyítja, hogy a FELICIANO KWS repce hibrid kevésbé érzékeny a nagy repcebolha káros lárváira. A vizsgálat egyértelmű korrelációt mutatott a fajta és a lárvafertőzés mértéke között.

Az intézet közzétette a jelenlegi eredményeket, amelyet 11 helyszínen végzett Franciaországban különböző nemesítőházaktól származó 18 repce hibrid bevonásával. A vizsgálat a nagy repcebolha lárvafertőzését vizsgálta. Az eredmény: A FELICIANO KWS szára lényegesen kevesebb lárvát mutatott, mint a többi 18 vizsgált fajta. A statisztikai elemzések kimutatták, hogy a fajta szignifikánsan befolyásolta a lárvák mennyiségét. "Úgy tűnik, hogy a nagy repcebolha előnyben részesít bizonyos fajtákat, míg másokat elkerül" – magyarázza Anne-Kathrin Schulz, a KWS nemzetközi portfóliómenedzsere. "Nagy örömünkre szolgál, hogy a tanulmány kimutatta, a FELICIANO KWS kivételesen jól teljesít más fajtákhoz és hibridekhez képest, és ezért saját osztályt képvisel, amikor a nagy repcebolha kártételről és az ellene való küzdelemről van szó."  

Fotó: KWS

Eddig a nagy repcebolha lárvái ellen rovarölőszerekkel lehetett harcolni. Egy bizonyos kármérték elérése után muszáj lépéseket tenni: gyengébb állományban növényenként min. három, erősebb állományban min. öt lárva megjelenése esetén. „Általában kimondható, hogy a FELICIANO KWS egyáltalán nem érte el ezt a kármértéket, még gyengébb állományokban is csak a határérték közelében volt.  A kár küszöbértékek alapján kijelenthető, hogy a rovarölőszeres kezelések mértéke csökkenthető a FELICIANO KWS esetében.” – mondja Schulz. „Ez jelentős hozzájárulást jelent a mezőgazdaság fenntarthatóbb megközelítéséhez, valamint lehetőséget ad a mezőgazdasági termelők számára a költségek csökkentésére."  

Növekvő fertőzöttségi szint Európában               

A nagy repcebolha és lárvái által okozott kár a repce állományban jelentős. A lárvák tavasszal táplálkoznak a növények szárain, csökkentve ezzel a potenciális hozamot. A kifejlett egyedek ezzel szemben már ősszel elkezdik fogyasztani a repce növényi részeit, ami néha teljes terméskiesést is eredményezhet. A fertőzési szintek és mértékek évről évre ingadoznak, azonban a neonikotinoid hatóanyag uniós országokban történő betiltásával a nagy repcebolhák által okozott kár a jövőben várhatóan még inkább növekedni fog. Az elsősorban Európában érintett régiók közé tartozik Franciaország és Anglia, valamint Kelet- és Délkelet-Európa. "A FELICIANO KWS már köztermesztésben van Franciaországban. Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, valamint Délkelet-Európában is megtörténtek az első eladások." – mondja Schulz. "Angliában valószínűleg 2021-ben kezdjük el a hibrid értékesítését. Ez azt jelenti, hogy a leginkább érintett régiókban a FELICIANO KWS már elérhető a mezőgazdasági termelők számára.”   

FELICIANO KWS: Új rezisztencia gén a fóma ellen  

Amellett, hogy a FELICIANO KWS hibrid kevésbé fogékony a nagy repcebolhára, egy új fóma elleni rezisztencia génnel (RLMS) is rendelkezik. A fóma széles körben elterjedt, és a fertőzés jelentős hozamveszteséghez vezethet a repcetermesztésben. Sok, évek óta használatban lévő jól ismert rezisztencia gén már nem nyújt elegendő védelmet. Ezzel szemben a KWS új genetikája a legnagyobb védelmet nyújtja az új fóma törzsek ellen. Schultz kifejti: "A fóma rezisztenciát kifejezetten a FELICIANO KWS-be integrálták konvencionális nemesítési és szelekciós módszerek alkalmazásával. A hibrid nagy repcebolhára való korlátozott érzékenysége növeli a FELICIANO KWS hozzáadott értékét, mivel a repce növényeket leginkább érintő két elsődleges kártevővel szemben ellenáll.”

További információk a Terres Inovia tanulmányról:  

https://www.terresinovia.fr/-/caracterisation-des-varietes-vis-à-vis-de-la-vigueur-et-des-ravageurs-ou-en-sont-les-travaux-de-l-institut 

 

 A KWS-ről*  

A KWS a világ egyik vezető növénynemesítő vállalata. A 2018/2019-es pénzügyi évben 70 ország több mint 5500 alkalmazottja 1,1 milliárd euro nettó árbevételt, valamint 150 millió EUR kamat- és adófizetés előtti eredményt (EBIT) ért el. A családi tulajdonban lévő vállalat, a KWS több mint 160 éve önállóan működik. A kukorica, a cukorrépa, a gabonafélék, a repcemag, a napraforgó és a zöldség vetőmagjának termesztésére és értékesítésére összpontosít. A KWS élvonalbeli növénynemesítési módszereket alkalmaz a mezőgazdasági termelők hozamának növelésére, valamint a betegségekkel, kártevőkkel és abiotikus stresszel szembeni ellenállóság javítására. E célból a vállalat a tavalyi pénzügyi évben mintegy 200 millió eurót fektetett be a kutatás-fejlesztésbe.  

*Minden mutatót, kivéve a társaságok eredményeit a tőkemódszer alkalmazással számoltak el AGRELIANT GENETICS LLC, AGRELIANT GENETICS INC. és KENFENG – KWS SEEDS CO., LTD. 

További információ: www.kws.com. Kövess minket a Twitteren® https://twitter.com/KWS_Group

Kontakt:

Pintér János

Termékmenedzser

Mobil +3620-499-5140

janos.pinter@kws.com

KWS Magyarország Kft.

http://www.kws.hu

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés