Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Sokkal kevesebb a nitrogén? Tegyünk mellé ATS-t!

Nem csökkennek a nitrogénárak, és késő tavaszig sem várható változás. Lassan mindenhol kialakul a vetésterv és az input technológia. Országosan 20–50%-kal kevesebb nitrogént használunk, ami hatalmas kockázatot rejt.

Használjunk ammónium-tioszulfátot, ha csökkenteni akarjuk a folyékony nitrogént!

Az ammónium-tioszulfát (ATS) NS műtrágya, amelynek színe, fajsúlya az UAN-oldathoz (Nitrosol, DAM, Nikrol stb.) hasonló. Jól keveredik vele, nem válik szét, ezért együtt könnyű és egyszerű kijuttatni. A VulcanAgro Kft.-nél ebbe az ATS-be mikroelemeket is teszünk (bórt, rezet, molibdént), amelyek gyakran hiányoznak a növényekből. Ám, ha ezek ott vannak, segítik a nitrogén hasznosulását. A Vulcan Profi S35 Extra tehát nem más, mint folyékony mikroelemes NS műtrágya.

Miért lehet csökkenteni a nitrogént?

A tioszulfátok a talajban szulfáttá alakulnak, miközben oxigént vesznek magukhoz. Erre az oxigénre lenne szüksége a nitrátoknak, amidoknak is, amelyek a nitrogénoldatunk 70–75%-át teszik ki. Így a tioszulfátok lassítják a nitrogén­oldat átalakulását, elnyújtják annak hatását. Kevesebb lesz a légköri veszteség és a gyökérzónából a kimosódás.

Mennyivel kevesebb nitrogénoldatot használjunk?

A szakirodalom és a tapasztalatok is azt mutatják, hogy ha ATS-t (Profi S35 MoB, Extra) használunk, akkor 15–20%-kal kevesebb nitrogénoldattal dolgozunk. Most, amikor ilyen drága a folyékony nitrogén, mindenképpen 20–50%-kal kevesebbet tudunk kijuttatni. A számok nyelvén pedig ez azt jelenti, hogy 100 liter/ha UAN-oldat helyett 50–70 liter/ha UAN-oldat és 7–10 liter/ha Profi S35 Extra kerüljön a permetezőbe.

Kevesebb nitrogén, ha aszály van!

Az UAN-oldat + Profi S35 kombinációban ugyan kevesebb nitrogént juttatunk ki, de legalább hosszabban hasznosul, és a növény kénhez is jut. Nem „húzzuk” meg a növényt a tél végén, így a többi táp­anyag felvétele is szinkronban marad a nitrogénnel. A növények jobban fogják tolerálni a késői fagyokat vagy az egyre gyakoribb aszályos időszakot.

Kitehetjük önállóan is?

A Vulcan Profi S35 termékeket használhatjuk önállóan, akár nitrogénoldat nélkül is. Tehetjük a gyomirtó szer mellé vagy a vetéssel együtt is. Érdemes azonban egy keverési próbát végezni, vagy szaktanácsadó kollégáinkkal felvenni a kapcsolatot. A tioszulfát-tartalmú termékekkel tudunk a legolcsóbban jelentős mennyiségű ként és vele együtt nitrogént pótolni.

Szaktanácsadás: +36 70/905-5000

info@vulcanagro.hu

www.vulcanagro.hu

(X)

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés