Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Rég nem látott fertőzésveszély napraforgóban! Itt az utolsó lehetőség megmenteni a termést!

Hosszú ideje nem tapasztaltunk ilyen időjárást a napraforgó virágzásakor, ezért most nagyon kell ügyelni a megfelelő növényvédelemre.

Fenológia

A normál vetésidőben elvetett napraforgó-állományok a virágzás fázisában vannak. A tányérok most érik el végleges méretüket, és lassan lefelé fordulnak. A növények fejlődése a kedvező időjárásnak köszönhetően nagyon gyors. Az állományok magasak. A regulátorozott növények méretbeli különbsége jól látható, így ezek az állományok biztosan alkalmasak a hidas permetezőkkel való kezeléshez.


Fotó: Bich Nguyen Vo / Pixabay

 

Gombás betegségek

A csapadékos, párás időjárás és az időszakosan nedves növények a 20 oC fölötti hőmérséklettel párosulva ideális környezetet teremtenek a növénypatogén gombák számára. Ez a környezet segíti a fehérpenészes szártő- és tányérrothadás (Sclerotinia sclerotiorum), a fekete szárfoltosság (Leptosphaeria lindquistii), az alternária (Alternaria helianthi és A. helianticifiens) levélen, száron, és tányéron megjelenő fertőzésének megjelenését, és még számos egyéb károsító gomba kifejlődését.

A napraforgó legnagyobb termésveszteségét a tányéron fellépő, rothadást okozó gombás betegségek idézhetik elő. A jelenlegi időjárás kifejezetten alkalmas ezeknek a gombáknak a fertőzéséhez, felszaporodásához.

 

Védekezés

Itt az idő a napraforgó tányérvédelmére! Ezzel a védekezéssel tudjuk elérni, hogy a napraforgótermésünk biztonságban legyen a betakarításig. Amikor a termést szeretnénk megvédeni, akkor a lebókoló tányér hátuljára kell a gombaölő szert preventív jelleggel kijuttatni, ahonnan a betegségek az esetek nagy százalékában kiindulnak. További kockázatot jelentenek a viharok, jégverések által okozott sebzések, melyek fertőzési kaput nyitnak a kórokozóknak. Ilyen esetben is hasznos a gombaölő szeres védekezés elvégzése.

 

Javaslat a korábban megjelent előrejelzési útmutató alapján:

https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/105886-vedje-meg-napraforgo-termeset-a-gombas-betegsegektol

Forrás: BASF Hungária Kft.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés