Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Picasso – Jövedelmező védelem az olajos növényeink gomba betegségei ellen

A repce és a napraforgó vetésforgóban betöltött fontos szerepe az utóbbi években semmit sem változott. Évről évre ez a két növény adta – és valószínűleg adja is majd – a termesztett kétszikű kultúrnövények döntő hányadát, ezért jövedelmezőségük fenntartása kiemelkedően fontos.

Habár e két növényfaj a kétszikűek rendjének más-más osztályába tartozik, a sikeresen végrehajtott gombaölő szeres védelmük nagyon sok közös elemet hordoz, melyeknek egy része eltér a más szántóföldi növények esetében figyelembe veendő tényezőktől.

 

 

A két fajt többnyire olyan gombák támadják meg, melyek sok más növényen, akár kis jelentőségű gyomnövényeken is fenn tudnak maradni, mivel anyagcseréjüknek több alternatív útja is van. A két növénynek van közös betegsége is, mint például a fehér vagy a szürkepenész. A gabonafélékkel szemben, ahol a gombák főképp a levélzetet támadják, az olajos növények esetében a károsítók a legnagyobb termésromboló hatásukat a szár és a termőrészek pusztításával fejtik ki. A szárat ért támadás hatására a tápanyag- és a vízutánpótlás megszűnik, a levélnek egyszerűen „nincs ideje” betegnek lenni, a növény terméshozatal nélkül elhal. A termésveszteséget tovább fokozza, hogy a tányért vagy a becőt ért fertőzés hatására a létrejött termés a betakarítás előtt a földre hull, elpereg. A gombák fertőzéséhez igazított, repce esetében 10%-os virágzásban, napraforgó esetében 6-8 levélpáros állapotban végrehajtott kezelések után a növényeink még a két-háromszorosukra nőnek, mely különleges kihívásokkal állítja szembe a gombaölő szereket a tartamhatás tekintetében. Ezekre az olajos növényekre jellemző problémákra ajánlja a KITE Zrt. a két hatóanyagot tartalmazó, olajos növények igényeihez adaptált Picasso gombaölő szert.

 

Szürkepenész fertőzés (Botrytis cinerea) napraforgótányéron

 

A Picasso dimoxistrobin hatóanyaga a strobirulin csoportba tartozik, a gombák légzését blokkolja. A hatóanyagcsoportra jellemző, hogy a permetlé beszáradása után erősen kötődik a levél, a szár, a tányér vagy a becő felszínén található viaszréteghez, itt raktárakat képez, ahonnan folyamatosan felszabadulva egy rugalmas burokba vonja a kezelt növényi részt. Bejut a növényi szövetek belsejébe is, képes arra, hogy a levél színéről átkerüljön annak kezeletlen fonákára, de nem kerül be a növény anyagszállítási rendszerébe. A mechanizmust kvázi-szisztemikus hatásnak nevezzük. Ezen tulajdonságok kifejezetten előnyösek, mivel ezek által a dimoxistrobin folyamatosan védi a kezelt állomány idősebb részeit, szárának alsóbb, gombák intenzív támadásának kitett zónáit azáltal, hogy a növény nem koncentrálja, szállítja el a hatóanyagot a leendő fertőzési kapu helyszínéről.

 

Fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) által megfertőzött napraforgótányér 

 

A Picasso boscalid hatóanyaga az első Magyarországon bevezetett SDHI hatóanyag, mely szintén a gombák légzését blokkolja. A csoportra jellemzően felszívódik a növényi szövetekbe és bekerül a növények áramlási rendszerébe. A boscalid azonban nem csak ezzel a klasszikus „felszívódó” mechanizmussal rendelkezik. A beszáradó permetlécseppek után a növényi szövetekbe azonnal be nem jutott boscalid kristályos formában raktározódik. Ezekből a raktárakból újra és újra aktív hatóanyag szabadul fel és jut be a növény belsejébe, létrehozva egy megújuló, hosszan tartó folyamatos belső védelmet. A leveleken legördülő harmat vagy esővíz pedig a levélnyelek szárhoz való ízesülési pontjához képes újra és újra a kristályokból kioldva hatóanyagot juttatni, védve a gombák által leggyakrabban használt nehezen elérhető fertőzési kapukat.

 

Repce alternáriás betegsége (Alternaria brassicae)

 

A Picasso két hatóanyaga kiváló védelmet biztosít a speciális gondoskodást igénylő repce és napraforgó számára. A gombák ugyanazon élettani folyamatát támadják, de más pontokon valódi szinergia figyelhető, mérhető meg közöttük. A kultúrnövényben való elhelyezkedésüknek köszönhetően kiváló védelmet adnak a speciális gondoskodást igénylő kultúráinknak. A 0,5 l/ha Picasso dózist alkalmazva hosszú, akár 5 hetes tartamhatást érhetünk el. A napraforgó és repce esetében is van lehetőség arra, hogy két kezelést hajtsunk végre egy adott termesztési évben, ha körülmények ezt kívánják meg. További előny, hogy a Picasso rendelkezik légi kijuttatási engedéllyel, így akár taposási kár nélkül is kijuttatható a magasra növő állományokban.

A „gombaölő” tulajdonságok mellett a Picasso rendelkezik a növényeket serkentő kedvező élettani tulajdonságokkal is. Hatására a növények fokozzák az anyagcsere folyamataik működését, több tápanyagot vesznek fel a talajból, több energiát halmoznak fel a szöveteikben. Ennek segítségével nő a termés mennyisége, javul annak minősége, csökken kedvezőtlen időjárási körülmények károsító hatása, azaz a Picasso alkalmazásával javul a szántóföldi olajos növényeink jövedelmezősége.

Bővebb információkért keresse bizalommal agronómiai szaktanácsadóinkat!

Varga Miklós, fejlesztőmérnök

(X)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés