Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Milyen termést ígér a hagymakalendárium?

Amint arról korábban beszámoltunk, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában megtartott Luca-napi rendezvényünkön Luca-búzát vetettünk és hagymakalendáriumot is készítettünk.

A néphagyomány szerint a kikelt búza az  évi termésről, a hagymakalendárium pedig a várható időjárásról szolgál előzetes információkkal.

fotó: blog.xfree.hu

A hagymakalendárium készítésekor egy nagy fej hagyma minden gerezdjébe jó adag sót tettünk, s azokat az egyes hónapokhoz helyeztük. A néphagyomány szerint, amelyik hónap hagymagerezdjében december 25-ig megolvad a só, az csapadékos lesz, amelyikben nem, az viszont száraz. Nos, a mi hagymakalendáriumunk szerint 2022-ben a január, a február, a március és az április is száraz lesz. Május már enyhén csapadékos, júniusban ismét száraz, júliusban, augusztusban és szeptemberben pedig csapadékos idő várható. Végül októberben megint száraz, november-decemberben pedig újra csapadékos időre számíthatunk.

A hagymakalendárium mellett a Luca-kalendáriumot is figyelemmel kísértük. Ennek lényege, hogy a december 13-24. közötti napok mindegyike a következő esztendő egy-egy hónapjának időjárását mutatja (nem elsősorban a csapadékot, inkább azt, hogy napos, vagy, felhős, borongós idő lesz-e). Ennek alapján tehát januárban felhős idő lesz (mivel december 13-án is az volt), februárban, esős, márciusban, áprilisban, májusban és júniusban pedig szép napos időre, melegre számíthatunk. Júliusban, augusztusban és szeptemberben borongós, csapadékos idő várható. Októberre, novemberre és decemberre viszont kellemes, enyhe időjárást jósol a Luca-kalendárium.

Ami a rendezvényünkön elültetett Luca-búzát illeti, az szépen kikelt, sőt rendkívül dús lett. A néphagyomány szerint, ha a búza jól kel ki, akkor a következő évben gazdag termés várható. Azt azonban hozzá kell tennünk, hogy bár a Luca-búzánk Karácsonyig szépen, dúsan kikelt, de sárgább, fakóbb színű volt, mint a korábbi években. Márpedig a népi jóslás szerint, ha a Luca-napi búza nem szép zöld, akkor az aratás előtti időszakban szárazság várható és a gabonaszemek nem lesznek olyan kövérek. A Luca-búzából elődeink az állatszaporulatra is következtettek: ha gazdagon kel ki, akkor bőségre lehetett számítani. Az elkövetkezendő esztendővel kapcsolatban tehát optimisták lehetünk.

Napjainkban a Luca-búzát sokan díszítő elemként használják az ünnepi asztalon, s gyakran a salátákat is ízesítik az apróra vágott búzaszálakkal.

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés