Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Milyen hatással lesz a mezőgazdaságra a háború?

Az orosz-ukrán háború közvetett módon nem, de közvetetten akár jelentős hatást gyakorolhat a hazai agráriumra. Ez leghangsúlyosabban a gabonafélék tőzsdei árának emelkedésében mutatkozott meg, amit elsődlegesen a gabonaszállításokkal kapcsolatos aggodalmak váltottak ki.

Egyelőre túlzás európai kenyérhiánytól tartani. Való igaz, hogy Ukrajna és Oroszország jelentős búzaexportot valósít meg, de ennek főpiaca nem az európai kontinens, ráadásul az Unió országai közül sokan önfenntartásra képesek, többek között Magyarország is; az önellátáson túl évente mintegy egymillió tonna búzát exportálunk – írta a Kavosz. Rossz hír azonban, hogy az őszi vetésű gabonák esetében a csapadékhiányos időszakok miatt jelentős hozamkiesés várható. Hiányra nem kell számítani, de az aszály által érintett területek nagysága miatt az árak emelkedése várható.

Némileg súlyosabb helyzet alakulhat ki az európai kukorica- és a napraforgópiacon. A gyenge dél-amerikai termés miatt a kontinens számára kifejezetten nagy jelentőséggel bír az ukrán és orosz termények rendelkezésre állása.

Fotó: wikimedia

Főként a kukoricaellátás bizonytalansága és költségnövekedése miatt az állattenyésztés is erősen érintett lehet. A 90 forintos kukoricaár mellett az egekbe szökő szójababár is súlyos kihívások elé állítja az állattartókat. A magas takarmányárak a sertéstenyésztőket érinthetik legsúlyosabban; amennyiben a takarmányozás tartósan extrémmagas költségszinten marad, szinte biztosan állományszűkítés következik be, ami sok gazdaság felszámolásával jár együtt. Figyelembe véve, hogy a hazai sertéságazat immár másfél éve komoly válságban van, a tartósan maradó magas terményárak további problémák forrásai lehetnek.

A háború miatt érintett az olajpiac is, hiszen Ukrajna és Oroszország kifejezetten jelentős napraforgómag-előállító. Az ipari napraforgó takarmány-alapanyagként történő hasznosítása okozhat némi fennakadást az étolaj- és a napraforgómag-exportban.

A folyamatosan emelkedő energiaárak, a dráguló takarmányok és az extrém időjárási események már a tavalyi évben is jelentős élelmiszerárnövekedést idéztek elő. Az ukrán-orosz konfliktus további indikátora lehet ennek a tendenciának.

agrotrend.hu / Kavosz

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés