Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Mikor, mivel és miért meszezzünk! I.

7 alapos indok a talajok meszezéssel történő javítására. I. rész

Most, amikor a terményárak rég nem látott szintre csökkentek, az öntözés egyre nagyobb szerepet játszik a kiegyensúlyozott termelésben, a műtrágyák elérhetősége napról napra változik és egyre több környezetvédelmi előírásnak is meg kell felelni, érdemes elgondolkodni olyan eljárások alkalmazásán melyek biztosítják a talajok egyenletes termőképességét, növelik a termőföld értékét és csökkentik a termelők kitettségét. Íme, az Omya talajtípusra és termesztéstechnológiára szabott összefoglalója.

Ebben a 3 részes sorozatban 7 olyan hátrányos növénytermesztési körülményt osztunk meg önökkel melyek minden termelőt érintenek attól függetlenül, hogy a Nyírségben, az Alföldön, a Duna-Tisza közén, vagy a Dunántúlon gazdálkodik és melyek Omya Calciprill alkalmazásával eredményesen állíthatók a termelők oldalára

 

1. A talajszerkezet és ami mögötte van

Az első érv a meszezés mellett a talajok kalcium hiánya és az alacsony pH okozta talajszerkezeti  problémák kezelése. A szerkezet nélküli talaj nem tartja meg a vizet, nem tartja meg a tápanyagot, levegőtlenné és tömörödötté válik. Kötöttebb talajokon belvizes foltok alakulnak ki, homokosabb talajokon szinte azonnal kimosódnak a kijuttatott műtrágyák. Az Omya Calciprill beillesztése a technológiába semmilyen új beruházást nem igényel a termelőktől és kiválóan alkalmas a talajszerkezeti problémák kezelésére. A mikronizált kalcium hídként köti össze a talajszemcséket, illetve szervesanyagot és képződnek ilyen módon agglomerátumok.

Az agglomerátumok felületén kötődnek meg a tápanyagok, a köztük lévő nagyobb kapillárisok levezetik a víz egy részét a talaj mélyebb rétegeibe, a mikrokapillárisok pedig megtartják azt és a növények rendelkezésére bocsájtják.

Ezáltal nem csupán a növények víz- és tápanyagellátását javítjuk, hanem megakadályozzuk a víznyomásos területek kialakulását és biztosítjuk a növények gyökérzete számára is a megfelelő körülményeket a fejlődéshez.

 

2. Miért nem jut el a kijuttatott tápanyag a növényekhez?

A második indok a meszezés mellett az a talajok tápanyagszolgáltató képességének és a tápanyagok felvehetőségének javítása. E két feladat szorosan összefügg az első lépésben említett szerkezeti és pH kérdéssel is.

A szerkezet nélküli talajok csak minimális mennyiségű tápanyagot képesek megkötni. A kijuttatott tápanyagok nagyrésze gyorsan kimosódik főként akkor, ha rövid idő alatt nagyobb mennyiségű csapadék érkezik. A kimosódás nem azért történik, mert nem inhibitoros műtrágyát alkalmaztunk, hanem azért, mert nincs felület, amihez a tápanyagok kötődni tudnak.

Az Omya Calciprill alkalmazásával egyszerre több területen tudunk javulást elérni. A kiemelkedő reaktivitásnak köszönhetően, könnyen felvehető kalciumot biztosítunk a növények számára, aminek óriási jelentősége van a növény szerkezeti stabilitása (szárszilárdság), fizikai ellenállóképességének javítása (fagykár, hőstressz), valamint a minőség és az eltarthatóság (gyümölcshéj színe és vastagsága, fehérjetartalom, zöldségek Ca hiánya okozta rothadás stb.) terén. Ugyanakkor a talajszerkezet és pH javítása, valamint az aggregátumstabilitás fokozása révén megakadályozza a tápanyagok gyors kimosódását.

 

A kimosódott tápanyagok nem csupán a környezetet szennyezik, hanem hatalmas költséget is jelentenek a termelőnek. Olyan költséget, amely soha nem térül meg. Az Omya Calciprill alkalmazásával nem csupán tápanyagot juttatunk a növényeknek és talajszerkezetet javítunk, hanem eredményesen növeljük a pH-t is. A semlegesközeli pH a feltétele a legtöbb tápanyag felvehetőségének. Hiába szórjuk ki jóhiszeműen a foszfort, a nitrogént vagy bármelyik másik tápanyagot, ha az az alacsony pH-viszonyok miatt nem felvehető a növények számára. Ily módon csupán költséget generálunk, de a várt termésnövekedés elmarad.

Az Omya Calciprill alkalmazásával a különböző tápanyagok felvehetőségének körülményeit is eredményesen kezeljük jelentős összegeket megspórolva a termelőknek. Forduljon hozzánk bizalommal!

Kádár Zoltán
www.omya-agrarium.hu

(X)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés