Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Miért válasszuk a repceolajat a pálmazsír helyett?

Magas színvonalú agrotechnikával, úgynevezett bendő védett takarmánykiegészítőt fejlesztett ki a Szegedi Tudomány Egyetem Mezőgazdasági Kara egy hódmezővásárhelyi céggel közösen. A takarmánykiegészítő GMO-mentes, ráadásul megfelel annak a világon már mindenütt elvárt követelménynek, hogy előállítása környezetvédelmi szempontból is megállja a helyét.

A tehenek emésztése során a bevitt takarmányok a bendőben emésztődnek, és a bendőben lévő mikroorganizmusok pazarló életmódot folytatnak, ami egy veszteséges folyamat – írja a növényvédőszer.hu.  A tehenek alapvetően tömegtakarmányt fogyasztanak, viszont olyan mennyiségű tejtermelés mellett – amilyen mennyiséget napjaink állatai genetikailag képesek produkálni – szükséges abraktakarmányok, úgynevezett koncentrált takarmányok etetése. Ezeknek az ára ugyan drágább, ezért azt szeretné az egyetem, hogy ne a hagyományos módon emésztődjenek, mint a tömegtakarmányok, hanem később szívódjanak fel az emésztés során.

Mikó Edit egyetemi docens a kutatás részleteiről azt nyilatkozta, hogya takarmányokat eddig pálmazsírral vonták be, mostantól pedig repceolajjal, ami a bendőbe kerülve nem lesz feldolgozva, hanem változatlanul tovább megy a bélrendszerbe és ott kerül valójában feldolgozásra. -Ez a védelem általában valamilyen növényi zsírokkal és olajokkal történik. A repceolajat vizsgáltuk ebben a kutatásban. A pálmazsír nem csak a hazai takarmányokban van jelen napjainkban, hanem ez egy világszerte elfogadott és használt anyag. Volt egy nyomás israjtunk, hogy a környezetvédelem kihívásainak meg kell felelni. Ma már világszintű elvárás az, amikor látjuk az emblémákat, amelyek a pálmazsír nélküliségre figyelmeztetnek.

Esőerdőket irtanak ki a pálmatermesztés miatt – ennek csökkentésére vettük számításba a Magyarországon megtermelt repce alapanyagot. Vizsgáltuk, hogyan alakulnak a különböző reprodukciós folyamatok az ellést követően, ami tejelő szarvasmarhánál nagyon fontos, továbbá vizsgáltuk a tej beltartalmi paramétereit, illetve olyan egészségügyi lehetőségeket, amelyeket számszerűsíteni tudtunk. A legjellemzőbb pozitív megállapítás a tej zsírsav összetétel, amely jó irányba változott -összegezte tapasztalatait az egyetemi docens.

A takarmány nagyon drága tényező a gazdálkodás során, ígyezek a bendő védett takarmányok sem olcsók, tehát meg kell fontolni a gazdálkodónak, hogy a tejtermelés melyik időszakában etetik ezt a készítményt, hogy valóbangazdaságos maradjon a termelés. A tejelő szarvasmarhák jó létének és a tejhozamának változásában fontos volt a nagyüzemi körülmények között végzett kísérlet. Ezek a takarmány kiegészítők idehaza készülnek, s a jövőben várhatóan repceolajjal.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés