Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Meteorológiai szolgálat: száraz volt az idei január

Az ötödik legszárazabb volt az idei január az 1901 óta vezetett mérések között – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.

Kifejtették: a jelenlegi előzetes adatok szerint a januári középhőmérséklet országos átlaga 0,53 Celsius-fok volt. Ez 1,1 fokkal magasabb az 1991-2020-as átlagnál, de nem kimagasló, így 1901 óta csak a 28. legenyhébbnek tekinthető a hónap.

fotó: pixabay.com

A csapadék országos átlaga az eddigi – szintén előzetes – adatok szerint 9,0 milliméter, amivel jelenleg az idei január az 5. legszárazabb 1901 óta. Azt írták: a kis mennyiségű csapadék elsődleges oka, hogy a hónap szinte egészében északnyugatias, nyugatias áramlás alakította az ország időjárását. Ha érkeztek is időjárási frontok Magyarország fölé, akkor azokat nem kísérte érdemi mennyiségű csapadék. Elsősorban a Dél-Dunántúl – Északi-középhegység tengely mentén hullott minimális mennyiségű csapadék, de a nyugat-dunántúli és a tiszántúli 10-25 milliméternyi sem számít soknak.

A meteorológiai szolgálat által vezetett sorban az 1964-es január szerepel az első helyen. Akkor az országos csapadékátlag mindössze 2,2 milliméternyi volt.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés