Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Megkezdődött a spárga betakarítása Alsó-Szászországban

Már szedik az idei első szabadföldi spárgát Németországban, de kérdés, hogy lesz-e elegendő munkás a földeken.

Alsó-Szászországban a takarásos szabadföldi kultúrákban megkezdődött a spárga szedése. Az elmúlt hetek kifejezetten meleg időjárásának köszönhetően hamarosan máshol is megkezdődhet a betakarítás, és bár hidegfront érkezik, mégis van esély arra, hogy Húsvétra már számottevő belföldi spárga lesz a piacon. A január végén, február elején Magyarországra is lecsapó szélvihar a német fóliaborításokban szintén komoly károkat okozott. Ezeket hamarosan kijavították, de a fólia melegítő hatása egy ideig viszonylag nagy felületen nem érvényesült – ezek a területek most késésben vannak. Ez pedig számottevő veszteséget okozhat a termelőknek, hiszen a „Spargelzeit” elején még 20 euró feletti kilogrammonkénti árakkal lehet számolni, de a szezon előre haladtával folyamatosan olcsóbbá válik a termék – általában 10 euróig esik vissza egy kiló spárga, de kérdés, hogy idén mennyire csökken majd az ár. Az idei szedést a koronavírus miatt bevezetett biztonsági intézkedések már sokkal kevésbé befolyásolják, mint az utóbbi két évben, és további jó hír, hogy a hotelek és éttermek is zavartalanul működnek, azaz a catering szektor felé is szabaddá vált az értékesítés. Jelenleg elsősorban az inputanyagárak elszállása és a munkaerő-költségek jelentős, 25%-os drágulása problémás, illetve az orosz-ukrán háború áttételes hatásai is okoznak némi aggodalmat. Lengyelországban és Romániában ugyanis megkezdődött a tartalékosok behívása, így elképzelhető, hogy a korábbi években Németországban dolgozó szedők nem hagyhatják el országukat.

fotó: pixabay.com

A tavalyi német fogyasztási adatok

Az AMI adatai szerint a 2021-es évben a spárga éves fejenkénti fogyasztása 1,33 kg volt, ebből 0,92 kg fehér spárga. Egy átlagos háztartás évente 8,9 eurót költött spárgára.

A Destatis szerint német spárgatermesztés legjelentősebb szövetségi államai Alsó-Szászország (25.600 tonna, ezen belül is Hannover, Nienburg, Lüneburg, Uelzen és Osnabrück környéke), Brandenburg (21 ezer tonna), Bajorország (20 ezer tonna) és Észak-Rajna-Vesztfália (19 ezer tonna).

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés