Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Magyarország vetőmagokkal segíti a kárpátaljai gazdálkodókat

Újabb migrációs hullámokkal fenyeget az ukrajnai háború miatt fellépő globális élelmezési válság, ezért a nemzetközi közösségnek segítséget kell nyújtania a legnehezebb helyzetben lévő országoknak – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön New Yorkban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a nap folyamán részt vesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának élelmezésbiztonsággal foglalkozó nyílt vitáján. Arról számolt be, hogy Magyarország vetőmagokkal segíti a kárpátaljai gazdálkodókat – kukoricából tíz tonnával, burgonyából öt tonnával, napraforgóból fél tonnával, így támogatva a helyi ellátást és az exportkapacitásokat.

Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

A magyar külügyminiszter kiemelte, hogy Oroszország és Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozik, s a fegyveres konfliktus miatt jelentősen vissza fog esni kivitelük volumene, ami várhatóan nehéz helyzetbe sodor majd számos, egyébként is komoly kihívásokkal küszködő országot.

Ez sajnos oda vezethet, hogy ezen országok némelyikében a szélsőséges ideológiák újra előretörnek, a terrorfenyegetettség súlyosabb lesz, ami pedig újabb migrációs hullámokkal fenyeget – jelentette ki Szijjártó Péter. Szavai szerint így Magyarország számára az ukrajnai háború közvetlen és közvetett módon is biztonsági kockázatot jelent: egyrészt a harcok közelsége, másrészt az esetleges újabb bevándorlóáradatok miatt.

Szijjártó Péter emellett felszólal az ENSZ globális migrációs paktumát értékelő fórumon is, hangsúlyozva, hogy a magyar kormány továbbra sem ért egyet az abban foglaltakkal, és még mindig veszélyként tekint a migrációra. A magyar külügyminiszter szerint látszanak sajnos a következmények: a nyugat-európai párhuzamos társadalmak létrejötte, a megnövekedett terrorfenyegetettség, a beköltöző csoportok teljes képtelensége az integrációra és a nyomásgyakorlásuk arra a társadalomra, amely már évszázadok óta ott él.

Szerinte világosan látszik, hogy „nekünk, magyaroknak igazunk volt. A migrációt nem inspirálni kell, hanem meg kell állítani, ez szolgálja a biztonsági érdekünket, hiszen a legalapvetőbb emberi jogok egyike, hogy az ember nyugalomban és biztonságban élhessen a saját hazájában, és a migráció ezt veszélyezteti”. A miniszter ezzel összefüggésben rámutatott, hogy tavaly 130 ezer illegális bevándorlót állítottak meg Magyarország déli határán, és a nyomás egyre nő, ami abból is látszik, hogy ez a szám idén már elérte a 65 ezret.

Büszkék vagyunk arra, hogy azon öt ország közé tartozunk, amelyek 2018 végén nemmel szavaztak a globális migrációs paktumra – jelentette ki.

Egyébként a külügyminiszter a Facebook oldalán ma kétszer is bejelentkezett Amerikából (04:37-től):

 

agrotrend.hu / Index, Szabó Gyula

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés