Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

KESERűSÓ KONCENTRÁTUMOK– alap a minőségi és a mennyiségi termeléshez!

Növényeinken az egyik leglátványosabb hatást a magnézium–nitrogén hatóanyag-tartalmú lombtrágyákkal tudjuk kiváltani. De mikor, milyen mennyiségben és gyakorisággal érdemes magnéziumalapú lombtrágyát használni?

Minden permetezésnél

A sikeres lombtrágyázás célja, hogy azokból a táp­anyagokból juttassunk a növénynek, amelyeket a talajból nem tud elegendő mennyiségben felvenni. Ennyi fajta növényre, az ország különböző talajaira ezt megmondani szinte lehetetlen. Ezért a Vulcan Keserűsó termékek táp­anyag-összetétele úgy lett kialakítva, hogy szinte minden hasznos táp­anyagból tartalmazzon. Így minden alkalommal, amikor növényvédelmi permetezést végzünk, adhatunk kevés Vulcan Keserűsó koncentrátumot is a növénynek.

Magnézium-szulfát és -klorid

A keserűsó nem más, mint a magnézium-szulfát. Önmagában is hasznos, mivel magnéziummal és kénnel látja el a növényt. A magnézium a növényben sokféle folyamatot szabályoz. Azért is kiemelten fontos a szerepe, mert a klorofill központi eleme. Ez a klorofill fogja fel és alakítja át a napenergiát, így a magnéziumhiányos növények nemcsak halványzöldek, de gyengébb növekedésűek is. Régen a magnéziumot a szilárd halmazállapotú, por állagú keserűsóval (magnézium-szulfáttal) pótoltuk. Az elmúlt években a Vulcan Keserűsóba már a magnézium kloridos változata is belekerült. Ezeknek a kloridoknak nagyon fontos szerepük van a növény vízszabályozásában, a gombák elleni védekezésben. Mivel a talajok sok esetben klórhiányosak, ezért a klórtartalmú lombtrágyák sokkal jobb hatást fognak mutatni. 

A magnézium mellett egy-egy mikroelem is gyakran hiányzik a növényből

Foszfor és az alacsony pH

A Vulcan Keserűsó koncentrátumok kis mennyiségben foszforsavat is tartalmaznak. Ennek oka, hogy a koncentrátum kémhatását csökkentsük, amely így a permetezővíz kémhatását is az esővízhez hasonlóvá teszi. A növények ebből a vízből könnyebben vesznek fel táp­anyagot, és a növényvédő szerek is jobban tudnak működni. A lombtrágyával kijuttatott foszfor pedig még hasznos táp­anyag is lesz a növénynek.

Nitrogént is tartalmaznak

Minden Vulcan Keserűsó termékben találhatunk karbamid-nitrogént. A nitrogénre nagy szüksége van a növénynek, hogy a magnézium és a mikroelemek okozta növekedés és a napenergia-hasznosulás zavartalan legyen. Amennyiben pedig úgy látjuk, hogy a növény még több nitrogént igényelne, úgy a Keserűsó + ME + NP terméket válasszuk, amely kétszer annyi nitrogént tartalmaz, mint a család többi tagja.

A repcék tél végén nitrogént kapnak, de minden más tápanyagból „éheznek"

Mikroelemekből 6-féle van benne

A növényeknek a zavartalan növekedéshez és termésképzéshez 6-féle mikroelemre van szükségük. Ezek a vas, a mangán, a cink, a réz, a bór és a molibdén táp­anyagok. A Vulcan Keserűsó család mindegyik tagja tartalmaz ezekből az elemekből. Így bármilyen talajon is termelünk, ha rendszeresen használunk a permetezések alkalmával Vulcan Keserűsó koncentrátumot, súlyos táp­anyaghiányt nem fogunk látni a növényeinken.

 Keserűsó – emelt cink-, bór- vagy réztartalommal

A legtöbb növényünk egy-egy mikroelemhiányra nagyon érzékeny. Ezért gyártunk olyan keserűsó koncentrátumokat is, amelyek az adott növény cink-, bór- vagy rézigényét is kielégítik. Amikor ilyen, emelt mikro­elem-tartalmú terméket választunk – Vulcan Keserűsó + ME + P + Zn, vagy B vagy Cu –, egyéb nehézfém készítményt ne tegyünk a keverékbe.

Keserűsó – emelt NPK-tartalommal

Egyre több helyen fordul elő, hogy a növényeken makro­elem- (NPK-) hiányt tapasztalunk. Ennek oka az elmaradt indító komplex műtrágya, a gyakran hideg vagy száraz talaj. Ezekben az esetekben használjunk olyan Keserűsó koncentrátumot, amely kisebb magnézium- és mikro­elem-tartalommal rendelkezik, de jelentős a nitrogén-, foszfor- és káliumtartalma. Amennyiben NPK-tartalmú lombtrágyázásban gondolkodunk, azt mindig közepes–nagy dózissal (15–30 liter/ha) végezzük és több alkalommal.

Mikor és milyen dózisban?

A Vulcan Keserűsó koncentrátumokat minden növény esetében több alkalommal használjuk. Az egyik legjobb döntés, ha a növényvédelmi kezeléseknél tesszük a permetezővízhez a Vulcan Keserűsó terméket. Így a víz alkalmasabbá válik a permetezésre, a növényvédő szer jobban tudja a hatását kifejteni, a növény pedig sokféle táp­anyagot kap. A fiatal, kevés levélzettel rendelkező növényt elég 5–10 liter/ha dózissal kezelni, de amikor a lombfelület kifejlődik, intenzív táp­anyag-előállítás zajlik a növényben, akkor inkább a 10–20 liter/ha mennyiségben gondolkodjunk.

Mit fogunk tapasztalni?

A növények levélzete sötétzöldre vált, és a benne zajló biokémiai folyamatok felgyorsulnak. Akár a hideget vagy az aszályt is sokkal jobban tolerálja a növény. Önmagára is képes lesz vigyázni, nem kell azonnal a drága növényvédő szerekhez nyúlni. Mind a termés mennyisége, mind annak beltartalmi paraméterei javulni fognak.

A Vulcan Keserűsó család egy-egy tagja olyan alaptermék ma már az intenzív gazdálkodásnál, mint a nitrogén- vagy komplex műtrágya.

Szaktanácsadás: +36 70/905-5000

info@vulcanagro.hu

www.vulcanagro.hu

(X)

 

 

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés