Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Így lehetne bővíteni a magyar napraforgó-termelést

A magyar gazdák sokkal több napraforgót is betakaríthatnának változatlan nagyságú termőterületen, ezért megéri foglalkozni a termelés korszerűsítésével – közölte a Syngenta elemzése alapján az MTI-vel.

A vetőmagforgalmazó cég kísérleti eredményekkel indokolta a várakozásait – írta az Origo. Emlékeztetnek arra, hogy a legjobb termések már elérték a hektáronkénti 6-7 tonnát, pedig Magyarország 2019-ben még alig több mint 3 tonnával is világcsúcsot döntött, így a viszonylag kis termőterülettel is a globális ranglista elejére, a 9. helyre került. Kína, Oroszország és a többi nagy termelő alig 2 tonnát takarít be hektáronként – írták.

A vállalat elsősorban a magyar gazdák nyitottságával, a technológiai fejlődéssel és az ellenállóbb hibridekkel magyarázza a fejlődést. Ennek köszönhető, hogy

A NAPRAFORGÓBAN EGYRE TÖBBEN LÁTNAK LEHETőSÉGET, ÍGY MA MÁR EZ A HARMADIK LEGFONTOSABB SZÁNTÓFÖLDI KULTÚRA BELFÖLDÖN- tették hozzá.

A termelés növelését a Syngenta azért szorgalmazza, mert a 600 ezer hektáros termőterület nem bővíthető jelentősen, így csak nagyobb hatékonysággal lehet továbblépni.

A cég napraforgó-technológiai programja jelenleg a kísérleteknél és tapasztalatgyűjtéseknél tart. Vizsgálják egyebek között a talajt, a tápanyagok kijuttatását, a növényvédelmi beavatkozások hatásait, időzítését, eredményeiket pedig a közlemény szerint nyilvánossá teszik, hogy minden termelő megismerhesse.

Fotó: Shutterstock

A Syngenta úgy számol, hogy

ORSZÁGOS ÁTLAGBAN AKÁR PÁR ÉVEN BELÜL 10 SZÁZALÉKKAL NőHET A BELFÖLDI TERMELÉS, AMIVEL MAGYARORSZÁG KÖVETENDő PÉLDA LENNE MÁS EURÓPAI ÁLLAMOK SZÁMÁRA. A FEJLőDÉS AZÉRT IS FONTOS, MERT EZZEL MÉRSÉKLőDNE A KONTINENS PÁLMAOLAJIGÉNYE, AMIT KÖLTSÉGES ÉS KÖRNYEZETTERHELő BEHOZATALBÓL KELL FEDEZNI.

Honlapja szerint a svájci központú Syngenta legnagyobb európai vetőmagüzemét a magyarországi vállalat működteti Mezőtúron, itt foglalkoznak a napraforgóval is. Belföldön emellett zöldségfélét és kukoricát nemesítenek, és Magyarországról látják el Európa nagy részét kukorica- és napraforgó-vetőmaggal. Tevékenységükhöz tartozik a növényvédőszerek forgalmazása is. A 90 országban tevékenykedő vállalat globális árbevétele 2020-ban meghaladta a 14 milliárd dollárt (majdnem 5 ezer milliárd forint) – olvasható a Syngenta honlapján.

agrotrend.hu / Origo

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés