Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Ideje REVANS-ot venni a kalászoskárosítókon!

A KITE Zrt. 2023-ban sem hagyja partnereit kalászostechnológiai csomagajánlat nélkül. A tavalyi DEREKAS csomagokat idén felváltják a REVANS csomagok, melyek szintén egy komplex megoldást kínálnak a kalászos növények védelmében a tenyészidőszak fontos szakaszaiban. Na de hogyan is vegyünk revansot a kalászoskárosítókon?

A REVANS néven forgalomba kerülő csomag három terméket tartalmaz: két gombaölő szert, melyek segítik az egészséges növényállomány fenntartását a szárba indulástól a kalászvédelemig, és egy rovarölő szert, amely elsősorban a lombot károsító rovarok ellen véd, míg a REVANS PLUS csomag kiegészül egy biostimulátor lombtrágyával.
A feltett kérdésre a válasz tehát nem más, mint REVANSsal! Azaz a KITE kínálatában elérhető Revycare, Vantex CS, Stamina és Dell” Agro Plus termékeket tartalmazó kalászostechnológiai csomaggal.

A Revycare gombaölő szert a tavaszi lombvédelem során a kalászosok levélbetegségei ellen két időpontban ajánljuk kijuttatni. Korai lombvédelemre bokrosodástól a zászlóslevél megjelenéséig 0,75 l/ha dózisban, majd a zászlóslevél megjelenésétől a kalászkezdemény megjelenéséig 1,0 l/ha dózis kijuttatásával alkalmazható a lombot fertőző kórokozók ellen.  Virágzás idején történő kijuttatása biztosítja a zászlóslevél védelmét is. A készítmény az utóbbi években fejlesztett új hatóanyagot, a mefentriflukonazolt (Revysol) és a már ismert piraklostrobint tartalmazza. Az újszerű termékformuláció miatti gyors felszívódás megvédi a hatóanyagokat a szélsőséges időjárás káros hatásaitól. A növény által felvett aktív mefentriflukonazol hatóanyag a növényben a levélcsúcs irányába szállítódik, így biztosítva a védelmet azoknak a levélrészeknek is, amelyek nem részesültek permetezésben. A hatóanyag felszívódása és az időben elnyújtott, hosszan felszabaduló Revysol és a piraklostrobin hatása miatt a többi azoltartalmú készítménnyel szemben a Revycare hosszabb hatástartammal rendelkezik, melynek hatására tartósan hűvös, csapadékos körülmények között is hatékony marad, így a kora tavaszi kezelésekre egy ideális választás lehet. A Revycare a hazánkban előforduló fontos kalászos betegségekkel szemben nagyon jó hatékonyságot nyújt.

A gabona virágzása idején a párás, meleg hajlamosító tényezők mellett a Fusarium gomba jelentős kalász- és ezzel együtt termésfertőzést is tud okozni. A kalászfuzáriózis és a levélbetegségek ellen hatékonyan védekezhetünk a Stamina gombaölő szerünk 1,0 l/ha dózisban történő kijuttatásával. A készítményben megtalálható két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyag (trifloxistrobin és protiokonazol) hatékony védelmet nyújt a kalászosok gombabetegségei ellen. A protiokonazol a Fusarium gomba elleni kiemelkedő hatékonysága révén, valamint a trifloxistrobin kiváló esőállóságának és zöldítő hatásának köszönhetően, együttesen nagyobb termésnövekedést eredményeznek a kizárólag triazolt tartalmazó készítményekhez képest.

2023-tól a kalászos kultúrákban rovarkártevők elleni védekezésre eddig használt Karis 10 CS-t felváltja a Vantex CS. A Karis 10 CS-hez hasonlóan ez a termék is mikrokapszulázott formában tárolja a hatóanyagot, és kontakt hatása révén gyéríti a kártevő rovarokat. A készítmény alacsony hőmérsékleten is gyors, taglózó hatással rendelkezik, mely az egyedülállóan magas, 98%-os tisztaságú gamma-cihalotrin (60g/l) hatóanyag-tartalmának is köszönhető. A mikrokapszula-formuláció UV-fénystabilitást és alacsony párolgási veszteséget biztosít. A kapszulából fokozatosan felszabaduló hatóanyag hosszabb időn keresztül képes kifejteni hatását, ami akár 4-6 nap is lehet, ennek fontos előnye, hogy a rovarok elhúzódó betelepülése esetén is folyamatos védelmet ad. A kártevők elleni védekezést minden esetben a kártevő imágók táblára történő betelepedésének, illetve a lárvák tömeges kelésének idejére előrejelzésre alapozottan kell időzíteni, mivel ekkor érhető el a legjobb hatás.

A REVANS PLUS csomagunkba a növény erősítésére és a természetes életfolyamatainak támogatására a Dell” Agro Plus biostimulátor termékünk is bekerült. A terméket 2 l/ha dózisban használva – magas hatóanyagtartalmának köszönhetően – elérhető, hogy kompenzálja a kedvezőtlen talaj- és/vagy környezeti hatásokat, megadva az esélyt a terméspotenciál kiaknázásához kevésbé optimális feltételek mellett is. A vegetáció elején alkalmazva hatása elsősorban a vegetatív szervek erősebb fejlődésében mutatkozik meg. A nagyobb gyökérzet intenzívebb tápanyagfelvételt, a nagyobb levéltömeg intenzívebb fotoszintézist, több szervesanyag-előállítást – beépülést biztosít. Ez a magasabb anyagcsere-aktivitás a termés mennyiségi és minőségi mutatóinak növelésének az alapja.

A bemutatott széles termékkört átölelő kalászos csomagok hozzásegítik a gazdálkodót egy jó minőségű, magas terméshozam eléréséhez, melyre garanciát a csomagot alkotó, legmagasabb minőséget képviselő termékek nyújtanak.

Új, 10 és 20 hektáros csomagjainkért keresse szaktanácsadó kollégáinkat!

Varga Miklós, fejlesztőmérnök

(X)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés