Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

HANNELI és HAYA – innovatív hibridekkel bővült a KWS portfoliója

Az elmúlt években a repcetermesztőknek számos kihívással és nehézséggel kellet szembenézniük. A repcetermesztés mindinkább nagyobb odafigyelést igényel. Alkalmazkodni kell a hatóanyag szigorításokhoz, az erősödő betegség és rovarkártevő nyomáshoz, valamint az időjárási és piaci bizonytalanságokhoz. A gazdálkodók számára a hibrid választás mindig is nagy jelentőséggel bírt a szántóföldi gazdálkodásban. A betakarítás sikeréhez már a hibridek gondos megválasztása is nagyban hozzájárul.

A KWS vetőmag értékesítésében az őszi káposztarepce az egyik legfontosabb növény ezért kiemelten fontos a portfólió sikeres hibridekkel való bővítése. A 2022-ben két új hibridet ajánlunk a gazdálkodók figyelmébe. A HANNELI és HAYA hibridekkel bővülő hibrid választékunk megoldást nyújt a hazai repcetermesztést érintő legfontosabb kihívásokra.

Az idei évben bevezetésre kerülő HANNELI kiváló terméspotenciállal és agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik, mint például az erőteljes őszi fejlődés a télállóság és állóképesség. A hibrid ősszel különösen gyors fejlődésű, ezért vetése alkalmas heterogén talajviszonyok között, valamint megkésett vetésekhez és szántás nélküli repcetechnológiához is.

HANNELI és sztenderd hibridek termés eredménye a NÉBIH 2021. évi káposztarepce kisparcellás fajtaösszehasonlító középérésű 2/A kísérleteiben. (n=6)

 

A HANNELI magas terméshozamot biztosító tulajdonságai döntő fontosságú a gazdálkodók számára. Ezek a tulajdonságok a Tarlórépa Sárgaság Vírus ellenállóképesség, Rlm7 fómás levélfoltosság és szárrák rezisztencia és a kipergés ellenállóság. A HANNELI egyenletes érése, valamint magas kipergés-ellenállása együttesen jelentősen csökkentheti a termésveszteséget a repcebetakarítás időszakában, de betakarítás idején fellépő munkacsúcsot is mérsékelni képes.

HAYA a KWS repce portfólió legkorábbi hibridje. Azon termelőknek ajánljuk a korai virágzású és érésű repce hibridünket, akiknek fontos a korai betakaríthatóság. Gazdaságokban, ahol a betakarítás idején jelentős munkacsúcsok alakulhatnak ki, megoldás lehet eltérő éréscsoportú hibridek termesztése. Korai betakaríthatóságával jobban tervezhető a betakarítás. Intenzív termesztéstechnológia hibridje, jó tápanyag gazdálkodású, kedvező vízháztartású területekre ajánljuk. A HAYA hibridünk is magas betegség ellenállóképeséggel rendelkezik. A fómás levélfoltosság és szárrák rezisztenciáról az Rlm7 gén gondoskodik és Tarlórépa Sárgaság Vírus ellenállóképességel is rendelkezik.

KWS fejlesztési kísérletek termés eredményei 2020. (n=4)

 

Időjárásunkra egyre jellemzőbbé válnak a gyakran visszatérő hőhullámok, amelyek hatására leáll a termésképzés, szemtelítődés folyamata. E termés csökkentő tényezőre lehet megfelelő válasz a korai hibridek termesztése. Egyes repcetermesztő területeken a rövidebb tenyészidő előnyt jelenthet a hosszú tenyészidejű hibridekkel szemben.

Az idén bevezetésre kerülő hibridjeink is elérhetőek lesznek az INITIO vetőmag csávázószeres kezeléssel is. Az INITIO egy egyedülálló, a KWS által kifejlesztett vetőmag csávázószer, amely biztosítja a növények gyors és erőteljes kezdeti fejlődését, valamint a betegségekkel szembeni védelmét. Ez a támogatás különösen a növény korai életszakaszában rendkívül fontos.

INITIO INSECT+ egy rovarölőszeres összetevőt tartalmaz, amely megvédi a kelőfélben lévő fiatal növényeket ebben a különösen sebezhető fejlődési szakaszban. A 3 leveles stádiumig a fiatal növények tápanyag felvétele jelentősen alacsonyabb. A növény fejlődése lendületesen indul, és maximális terméseredményt ér el.

Az innovatív KWS hibridekkel a gyakorlatban is teljes mértékben kiaknázhatják óriási terméshozam-potenciáljukat.

 

KWS Magyarország Kft.

(X)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés