Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Globális fagykárok a gyümölcstermesztésben

Újabb fagyok pusztítottak Lengyelországban. Kínában az almaféléket károsított az időjárás három almatermelő tartományban. Valamint az ukrán áfonyatermelést is sújtja a fagy.

A közelmúltban a magyarországi ismételt fagykárokhoz hasonlóan Lengyelországban is újabb fagyok pusztítottak május 13-14-én. – számolt be róla a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az általuk okozott károk egy részét már felbecsülték és elég rosszak a hírek. Az IEG Vu forrásai szerint a Grojec körüli egyik legnagyobb termesztési területet ugyan nem érintette, másutt azonban a gyümölcsveszteség közel 100%-os lehet.

A leginkább érintett terület Samborzec környékén található, a Sandomierz kerületben, Lublin és Krakkó között félúton. A hőmérséklet csak -4 °C-ra esett és elég hosszú ideig maradt ahhoz, hogy komoly károkat okozzon. A kétszínű fajták közül az Idared és Najdared fajták különösen érintettek. Más fajták is sérültek, de úgy tűnik, azok nem ennyire komolyan.

Fotó: piqsels.com

Egy héttel később újabb fagy sújtotta a lengyel almát és szamócát: a hőmérsékletet -7 fokig is lesüllyedt május 21-22-én éjszaka és így újabb lokális fagyokat tapasztaltak, jelentős gyümölcskárosodással. Miközben az éjszakai felhőtakarás kezdetben még korlátozta a hőmérséklet csökkenését, később az égbolt kitisztult és jelentős hőmérséklet-csökkenés következett be, ami kora reggelig tartott.

A jelentések szerint a leginkább érintett területek Pilica, B³êdów, Sochaczew, Jasieniec és Zwoleñ. Hasonló hőmérsékleteket regisztráltak a legnagyobb lengyel szamócamedencében, P³oñsk és Za³usek környékén. A hideg hatása nagyon lokalizált volt és súlyossága területenként nagymértékben változott. A szamócatermesztők visszatakarták az alagutakat, az almaültetvényeket fűtőberendezésekkel és füsttel védették, ám ennek ellenére károsodást észleltek a gyümölcskezdeményeken és a szamócában is. A károk további felmérése valószínűleg a héten lesz elérhető.

A népszerű lengyel friss almafajták ára a legnagyobb méreteknél most kilónként 3,00 PLN (0,72 USD/kg) körül mozog. A legolcsóbb fajták az Idared és a Gloster, amelyek ára 2,80 PLN/kg, illetve 2,40 PLN/kg.

A kínai késő fagyok is súlyosak lehetnek az ország almatermelésére

Bár egyelőre kevés hivatalos jelentés érhető el, de úgy tűnik, hogy az áprilisi késő fagy jelentősen károsította az almaféléket három kínai almatermelő tartományban. A károk pontos mértéke még nem ismert, de a beszámolók szerint a gyümölcskötődést súlyosan érintették a hidegek.

A fagykárok elsősorban az alacsonyabb fekvésű területeken történtek, a síkságok és a magas hegyvidéki térségek kevésbé voltak érintettek. A súlyosabb sérülések a következő területeken voltak: Shanxi tartomány (Jinzhong), Shaanxi tartomány (Changwu, Binzhou, Xunyi, Luochuan, Fuxian és Yichuan); Gansu tartomány (Qingyang); Ningxia tartomány (Lingwu). Ezekben és más nagyobb termelési területeken a veszteségek elérik a 60%-ot. A fennmaradó alma pedig hajlamos lesz a fagygyűrűsödére, ami minőségi probléma. A fagyot májusban heves vihar követte, ám ezek nyilvánvalóan csak kis károkat okoztak a még mindig apró gyümölcsöknek.

Fotó: pixabay.com

A közép- és a nyugati régiókban, Sanmenxia és Kaifeng Henan tartományban, Dangshan az Anhui tartományban, Yuncheng Shanxi tartományban, Weinan a Shaanxi tartományban, Liquan megyében és Sanyuan megyében a Xianyang városban, valamint más főbb termelő területeken egyelőre jó gyümölcskötődést látnak, bár az körülbelül 10%-kal alacsonyabb, mint az előző évben. Keleten a Shandongban későbbi virágzási periódusa van, így a fagy kevésbé érzékeny időben érkezett, és a gyümölcsállomány jó állapotban van, de mintegy 10%-kal alacsonyabb ott is a kötődés, mint az előző évben.

Mindezek alapján jelentősen csökkentett termést várhatunk, bár abban mindenki egyetértett, hogy teljesen világos kép csak jó júniusban lesz látható. Kína alma termése tavaly körülbelül 43 millió tonnát tett ki, ami a 2018. évi 32 millió tonnából való visszatérést jelentett. Az IEG Vu kételkedik abban, hogy a fagykár ugyanolyan súlyos, mint abban az évben volt, és azt gondolja, hogy 35–40 millió tonna közötti termés még teljes mértékben lehetséges.

A körtetermelés szempontjából a központi régió, A Shanxi tartományban található Yuncheng, a Shaanxi tartományban található Pucheng és az Anhui tartományban található Dangshan enyhén érintettek, mintegy 20%-kal csökkent a termelés. Az északi régióban, Jinzhong Shanxi tartományban, Xinji, Zhaoxian, Shenzhou Hebei tartományban és más főbb termelési területek gyümölcsének több mint felét veszítették el.

A közelmúltbeli természeti csapások és a rossz árak miatt a gazdálkodók csökkentik a körteültetvények területét, és az új gyümölcsösök telepítése nem pótolja ezt a veszteséget. Összességében Kína a termelés 30%-os csökkenésére számít, de a pontos adatok kiadása előtt meg kell várnia, amíg a területfelmérések június közepe után véget érnek.

Legújabb almasűrítmény-árak

Jelenleg Kína és Európa (elsősorban Lengyelország) is kínál almalé-koncentrátumot az Egyesült Államokban. Mindkét származási hely ára hasonló, 7,50–7,60 USD/gallon (azaz 1 470–490 USD tonnánként) ex-dokk keleti parti paritáson. A török és a latin-amerikai árak is hasonlóak, 7,50–7,70 USD/gallon. Ezek az árak kedvezőek az USA-ban belföldön előállított AJC áraival összehasonlítva, amelyeket jelenleg 7,50-8,00 USD/gallon, FOB gyűjtőhelyek körül jegyeznek.

Az ukrán áfonyatermelést is sújtja a fagy

Az ukrán mezőgazdasági ágazat jelentése szerint az Európában megfigyelt fagyok jelentősen befolyásolhatják a bogyós- és a csonthéjas gyümölcsök termését Ukrajnában is. Lengyelországhoz és Olaszországhoz hasonlóan az ukrán ültetvényeket is éjszakai fagyok sújtották. A fagyokat szinte az egész országban megfigyelték, az éjszakai hőmérsékletek az északi régiókban -12 °C-ig, míg délen -6-7 °C-os hőmérsékletig estek. Egyes régiókban az éjszakai fagyok négy napon át tartottak.

Kateryna Zvereva, az Ukrán Kertészeti Szövetség (UHA) szerint a hirtelen hőmérséklet-változás a csonthéjas gyümölcs 80%-ának és a bogyós gyümölcs 50%-ának elvesztését eredményezheti. A csonthéjasok az idén a szokásosnál korábban virágzottak a különösen meleg március miatt. Az éjszakai fagyok, amelyek március végén kezdődtek, végzetesek voltak ezekre a növényekre, mivel Ukrajnában a legtöbb gyümölcsösben nincs modern fagyvédelmi rendszer. Ezen kívül a virágzás ideje alatt bekövetkezett hideg időjárás megakadályozta a méhek beporzását, ami befolyásolja a termés mennyiségét és minőségét – kommentálta Zvereva az Interfax-Ukraine hírportálon.

A bogyósgyümölcsökkel kapcsolatban az UHA számos üzenetet kapott az érintett ukrán áfonya-termelőktől, amelyek komoly károkat szenvedtek el. Az enyhe tél és a márciusi hőmérséklet emelkedése miatt az áfonya Ukrajna sok régiójában már majdnem megkezdte virágzását, mikor március második felében nagyon alacsony hőmérséklet következett. A helyzet egyre rosszabbodott, mivel a fagyok néhány napos felmelegedés után ismételten visszatértek.

Fotó: Pxfuel.com

Leginkább a Chandler fajtát érintették, a potenciális terméskiesést egyes régiókban több mint 50%-ra becsülték. A Duke fajtát, amely a házigazdák körében az egyik legnépszerűbb fajta, szintén jelentősen érintette. A csonthéjasok veszteségei elérhetik a potenciális hozam 80%-át, míg bogyósok esetében a becslések szerint körülbelül 50%-os a kár.

Ugyanakkor a szakértők szerint korai a veszteségek pontos becslése és azt is jelzik, hogy a fekete áfonya és más bogyós növények betakarításával járó további veszteségek sem zárhatók ki, mivel Ukrajnában május első heteiben ismét visszatérő fagyok léptek fel. Az áfonya, a kék mézbogyó, a szamóca és más bogyós növényeknél további károk keletkeztek.

Moldovában a hőmérséklet március végén -6-10 °C-ra esett vissza, de a későbbi hetekben is többször éjszakai fagyok voltak. Az elemzők úgy vélik, hogy a kajszibarack 80%-át és a cseresznye 40%-át károsították. A fagyos hőmérsékleteket egész Európában rögzítették, a lengyel termelők a szamóca hozamának akár 50%-os csökkenését előrejelzik, míg az olasz áfonyatermelők úgy vélik, hogy a fagy korlátozott hatással volt termésre.

agrotrend.hu / Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés