Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Fontos a talaj vízmegtartó képességének növelése

Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Pozsonyban kétoldalú szakmai egyeztetésen vett részt, amelyen a szlovák Agrár- és Vidékfejlesztési Minisztérium Államtitkára, Martin Kováè bemutatta azt a nemrég kialakított stratégiát, amellyel a talaj vízmegtartó képességének növelését a hidrológiai viszonyok javításával érik el.

A kisebb területek vízkörforgásai azáltal tarthatóak fenn, hogy a területeken agrotechnikai műveletekkel hosszabb lefolyási utakat biztosítanak a hirtelen nagy mennyiségben lezúduló csapadéknak. Ezzel együtt garantálják a folyamatos növényborítottságot, így a párolgás és párologtatás hosszabb ideig kiegyenlített hőmérsékletet biztosít, ami a természetes és épített környezetre egyaránt pozitív hatással van, írta az agrártárca.

Az egyeztetésen hangsúlyozták, hogy a megvalósításban fokozott szerepe van a gazdák összefogásának helyi szinten, miközben stratégiájuk országosan is hozzájárul a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez.

Fotó: wikimedia

A találkozó során szó esett az Agro-ökológiai Program vállalásainak népszerűségéről, a KAP Stratégiai Terv eddigi tapasztalatairól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarák és falugazdász-hálózatok szerepéről, továbbá a szén-dioxid eltávolítás uniós tanúsítási keretrendszerének létrehozásáról szóló rendelettervezet mezőgazdasági kérdéseiről. Utóbbihoz szorosan kapcsolódik a talajélet élénkítése, amelyhez a vízháztartás javítása elengedhetetlen. Mindkét fél pozitívan értékelte az egyeztetést, így várhatóan a közeljövőben további együttműködésekre kerülhet sor a két minisztérium között.

agrotrend.hu / Agrárminisztérium

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés