Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Elkezdődött a csemegekukorica betakarítása

Jó minőségű, de a vártnál kevesebb lesz idén a csemegekukorica termés, a korai fajtákat már el is kezdték betakarítani. Hajdúsági gazdák szerint a vetéskor kevés volt a csapadék, később pedig hirtelen esett sok eső, ami nem tett jót a kukoricának. A várható termésmennyiség így is elérheti az 500 ezer tonnát – hangzott el az M1 Híradójában.

Magyarországon 30 ezer hektáron termelnek idén csemegekukoricát, több mint harmadát Hajdú-Bihar megyében – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Oláh Péter, a NAK Hajdú-Bihar megyei alelnöke azt mondta: a nyár elején még rekordévre, hektáronként mintegy 20 tonna termésre számítottak.

A későn és hirtelen esett nagy mennyiségű csapadék miatt most átlagos év lehet az idei. Hektáronként 15 tonna csemegekukoricát tudnak betakarítani a hajdúsági gazdák.

Fotó: pixabay.com

Az elmúlt években 4-500 ezer tonna csemegekukoricát takarítottak be az országban. A termény kétharmadából általában konzerv készül, a többiből gyorsfagyasztott termék. A nyíregyházi üzemben főleg szabolcsi és hajdúsági kukoricát dolgoznak fel. Róka Attila, az EKO Konzervipari Kft. termelési igazgatója azt mondta: az eddig betakarított kukorica jó minőségű, de drágább.

A magyar konzervkukorica többségét főleg Nyugat-Európában adják el, de jut belőle a Közel-Keletre és Japánba is. Az eladott kukorica mennyiségét tekintve Magyarország a második helyen van a világpiacon.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés