Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Elismerés a Marton Genetics-nek

A vetőmagszaporító, termeltető és forgalmazó Marton Genetics cégcsoport nevében pályázó Bázismag Kft. nyerte el a 2021. évi „Agrár Innovációs Díjat” március 24-én, a 30. Magyar Innovációs Nagydíj ünnepélyes átadásakor.

A szántóföldi növénytermesztés agronómiájában újszerű, konkrétan a talaj tápanyag gazdálkodásának javítását célzó, immáron díjnyertes   projekt menedzselését Sándorfy András ügyvezető indította be 2020. őszén. Céljuk az volt, hogy a kiváló adaptációs és stressztűrő genetikai háttérrel bíró martonvásári kukorica és őszi kalászos vetőmagok használati értékét még tovább fokozzák egy speciális talajbaktérium készítménnyel innovatívan úgy, hogy azt a vetőmag bevonataként alkalmazva, a csávázószer kiegészítéseként vetéssel egymenetben juttassák a talajba, ahol kifejti hatását. A MikroVital Supary baktériumtágya 2020-ban érett meg az Innovációs Nagydíj elismerésre és a MG cégcsoport, piacvezetőként vállalta azt, hogy ennek gazdaságosabb és hatékonyabb formulájával kezelt vetőmagjait a kukorica terület 10%-ára, a martonvásári búzákból mintegy 20 ezer hektárra vethetik el partnereik. Környezetvédelmi és minden más szempontot is figyelembe véve a termelők zöme választotta a kombinált csávázású szaporítóanyagot, mert a program hatékonyan mobilizálja a növények számára felvehető ásványi anyagokat, kiszorítja a kórokozókat a gyökérzónából, ezáltal javul az abszolút szárazság és stressztűrés az adott kultúrában.

A forgalomban lévő talajbaktérium készítmények általában olyan törzseket is tartalmaznak, amelyek nem képesek endospórát képezni. Ezért az ilyen készítmények felhasználása nagyobb körültekintést igényel. Ennek megoldására endospórát képző, rendkívül ellenálló törzseket tartalmazó SUPARY készítménnyel vonjuk be a martonvásári vetőmagok felületét. Ezek a törzsek túlélik a szárazságot ellenálnak a magas hőmérsékletnek a szélsőséges pH-nak, táplálékként tekintenek a szármaradványokra, képesek bontani a kitint és visszaszorítják a növénypatogéneket.

A talajbaktérium vetőmagon történő alkalmazásának különlegessége tehát, hogy felvitt anyagban található spórák sokkal ellenállóbbak a hőnek, szárazságnak, mint a vegetatív sejtek, ezért a termék felhasználása aszályos időszakban kifejezetten ajánlott. Amint megfelelő mennyiségű csapadék érkezik kicsíráznak és szaporodnak.

 Amennyiben a kijuttatást, vetést követően a környezeti tényezők, (hőmérséklet, nedvesség, savas közeg) nem megfelelő, a spórásodott mikróbák sértetlenek maradnak, és mindaddig ebben az állapotban maradnak, amíg a körülmények nem teszik lehetővé a szaporodásukat.

Sándorfy András ügyvezető a díjátadón megköszönte a martonvásári vetőmagot használó gazdálkodóknak a bizalmat, hogy velük együtt léptek egy nagyot a fejlődés útján.  — A pályázat benyújtásakor még nem tudtuk, hogy a vizsgaidőszakot az élet előrehozza, műtrágya árrobbanás és hiány, valamint korai aszály sújtja a mezőgazdaságot. Mind a tápanyag gazdálkodás optimalizálásában, mind az aszály okozta károk mérséklésében előnyben lesznek azok a termelők, akik a MG cégcsoport Suparys fémzárolt vetőmagjait vetették el, alkalmazva ezzel az agrárium egy korszakváltó, martonvásári megoldását, mellyel a termelés biztonságosabbá válik.

A martonvásári termékek közül 2022-ben további hibridek és fajták kapnak kombinált vetőmagkezelést, növelik a mennyiségeket is, hogy minél többen tapasztalhassák meg a baktériumtrágyázás költséghatékony előnyeit a kiváló minőségű vetőmagok által nyújtott termésbiztonsággal együtt.   

Az innováció eredményei:

A Marton Genetics cégcsoport meghatározó kukorica hibridjeinek teljes 2021-évi termésű kukoricavetőmag tételeit már MV Supary biológiailag aktív csávázószerrel kezelte. Ennek eredményeként 22 kukorica hibridünk 91.337 zsák vetőmagja kapott biológiailag aktív csávázást, összesen 5.224 litert, biztosítva a kellő fajtaszortimentet és mennyiséget. Ez a tervezett értékesítsünk 90%-a, mely kellő alapot biztosít a megfelelő üzemi referenciák, tapasztalatok értékelésére és a továbblépéshez.  A búza vetésterület 10%-át, a búza vetőmag értékesítésünk döntő többsége szintén MV

Supary csávázással került forgalomba. Különösen figyelmet fordítottunk arra, hogy az új, innovatív fajtáink vetőmagja 100%-ban baktérium csávázást is kapjon. Az értékesítésre került vetőmag mennyiség alapján a Marton Genetics több mint 17.000 ha kalászos vetést valósított meg, 3.751 liter MV Supary környezetkímélő, innovatív megoldás alkalmazásával.

agrotrend.hu / Marton Genetics

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés