Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Elemi kén – Talajjavító? Táp­anyag? Vadriasztó? – Mindez egy hatóanyaggal!

Az elemi kénnel mindenki találkozott már. Ezzel fertőtlenítettük – kéneztük – a hordót. Lemosó permetezőszerben vagy a lisztharmat elleni védekezéskor használtuk. Ennél azonban sokkal többet tud!

Az elemi kén átalakulása

Az elemi kén a talajban vagy annak felszínén kezd el átalakulni a növény számára hasznosítható szulfáttá. Eközben a levegőnél nehezebb, kénes, mérgező gázok képződnek. Ez a gáz beszivárog a talajba, megüli annak felszínét. Irritálja a szaglószerveket és távol tartja a vadakat, madarakat, rovarokat.

Hogyan javítja a talajt?

Az elemi kén a talajban víz és baktériumok segítségével részben kénes savvá alakul. Nagy mennyiségben (150–300 kg/ha) kijuttatva képes megállítani a meszes, gyakran szikes talajokon zajló kémhatás-emelkedést. A magas talaj-pH súlyos táp­anyag-felvételi zavarokat okoz a növényeknek. Ilyen talajokban kevés a kálium, a magnézium és a legtöbb mikroelem. Ezen táp­anyaghiány miatt a növények gyengébben fejlődnek és nehezebben vészelik át az aszályos időszakokat. A granulált kénnel tehát nemcsak táp­anyagot juttatunk ki, de a talaj kémhatását is szabályozva, számos táp­anyag felvételén javítani tudunk.

A kén, ami nem csak táplál

Az intenzív gazdálkodásban egyre előtérbe kerül a megelőzés. Az elemi kén gombaölő hatása évszázadok óta ismert. A lisztharmat okozta károkat teljesen megszünteti, az atkákra jelentős gyérítő hatással van. A kéngázos táblára később indul meg a rovarberajzás, és a kártétel is kisebb mértékű lesz. Ez a plusz hatás teszi a ként olyan sokoldalúvá.

A vadak ellen is véd

Amennyiben folyékony kénnel kezelünk egy táblát, a gázosodása hetekig távol tartja a vadakat. Ehhez persze megfelelő dózist (általában 6–10 liter/ha) kell alkalmazni, és az időjárásnak is mellénk kell állnia. A kén-szuszpenzió már a vetést követően azonnal segítségünkre lehet a vaddisznótúrás vagy a madarak okozta károk ellen. Az olyan növények védelmében, mint a napraforgó, a ként gyakrabban kell alkalmazni, a vegetációs időszak alatt több alkalommal. 2-4 leveles állapotban már védekezni kell a nyulak, majd csillagbimbós állapotig az őzek ellen.

Az elemi kén büdös, irritálja az állatok szaglószervét.
Több kén = kevesebb vadkár

Kén a kertészetekben

A kén nagy mennyiségben hasonló hatást fejt ki, mint egy talajfertőtlenítő. Közepes–nagy dózisban (20–30 liter/ha) kijuttatva és sekélyen bedolgozva jelentősen csökkenti a drót- vagy fonálféreg okozta kártételt. Zárt termesztőberendezésben (fólia, üvegház) használva még a termés érési ideje alatt is használható. Gázosodása révén képes távol tartani a poloskákat és egyéb kártevőket. Szerencsére a kénből annyit és annyiszor használhatunk, amennyit akarunk. Nincs várakozási idő, kijuttatás után a termés azonnal fogyasztható.

Szaktanácsadás: +36 70/905-5000

info@vulcanagro.hu

www.vulcanagro.hu

(X)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés