Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Elegendő a hazai búzatermés, de hatalmas károkat okoz a szárazság (videó)

A szőlősgyöröki Mutschler Farmon járt dr. Nagy István agrárminiszter, akit Mátrai Zoltán, az Agrotrend Csoport ügyvezető-tulajdonosa kérdezett az aratás jelenlegi állásáról és az ország keleti részét sújtó aszályhelyzetről.

Miniszter úr javában zajlik a betakarítás országszerte, mik a tapasztalatok?

Somogy megyében a keleti országrésszel szemben több csapadék esett, ami a gabonatáblákon is meglátszik. A termőhelyi adottságoktól függően orságosan 4-6 tonnás árpatermés várható, búzából azonban ennél jóval kevesebb lesz idén a keleti országrészben elszenvedett rendkívüli aszály miatt. A megszokott 5,5 millió tonnás termés helyett idén Magyarországon 4 millió tonna körüli termés várható.

Ez elegendő lesz az ország ellátásához?

Ez természetesen elég számunkra, 2,5 millió tonna körüli az a mennyiség, ami az emberi fogyasztást, az állataink takarmányigényét és a vetőmagszükségletünket fedezi. Exportra azonban nem fog annyi jutni, mint más esztendőkben, búzából hazánk 20 millió embert is el tud látni, így a hazai szükséglet garantáltan kielégítő lesz.

Hogyan tudja az Agrárminisztérium a hazai búzamennyiséget ellenőrizni?

Ezért lett bevezetve a készletnyilvántartás, azaz az exporttételek bejelentési kötelezettsége. A szomszédunkban zajló orosz-ukrán háború mellett egész Európát sújtja az aszály is. Ezeknek köszönhetően hatalmas gabonakereslet várható, ami az árakat is egyre feljebb viszi, ezért a mi kiváló minőségű magyar gabonánk itthoni mennyiégére különösen figyelnünk kell és figyelünk is. A kiviteli tilalom bevezetésekor például csak Szabolcs-Szatmár megyében egy nap alatt 55 ezer tonna gabonát kötöttek le, ezért kellett mielőbb ezt a rendszert kialakítanunk és ez jól működik.

A keleti országrészből hatalmas aszálykárokat jelentettek be…

Eddig 330 ezer hektárnyi aszálykáros terület lett bejelentve, de ez sajnos növekedni fog. Ha nem érkezik a következő napokban jelentős mennyiségű csapadék a dél-alföldi területekre, akkor sajnos a kukorica és a napraforgótermést el kell felejtenünk. Már nem furulyázik a kukorica levele, hanem csörög a szárazságtól! Nincs csőképződés, mert nem volt elegendő páratartalom. Azt kell mondjam, hogy az éghajlatváltozás ránk rúgta az ajtót, amihez nekünk is alkalmazkodnunk kell! Ehhez nemzeti forrásokat kell találnunk. Ki kell takarítani a csatornarendszereket, be kell tárazni a vizet, az ideiglenes záportározókat át kell alakítani végleges tározókká.

– Az aszálykárenyhítési rendszer forrása emelkedhet?

Szeptember végén lesznek összesítve a bejelentett károk, így akkor derül ki, hogy a 12,5 milliárd forint ami a kármentesítési alapban van az mire lesz elég. Az agrártárca a kormány felé már jelezte, hogy ez vélhetően nem lesz elegendő. A vidékfejlesztési forrásból mintegy 14 milliárd forintot csoportosítottunk át arra, hogy biztosítások megkötésére ösztönözzük a gazdákat. A biztosítási díj önrészének 65 százalékát a minisztérium támogatásból tudja finanszírozni számukra. Arra biztatjuk a biztosítótársaságokat, hogy gyorsan, határozottan lépjenek fel és adjanak megfelelő információkat a gazdatársadalom számára.

agrotrend.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés