Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Biológiai sorköztakarás

A Klebsormidium bilatum zöldalga a hazai talajainkban őshonos faj, és fontos szerepet játszik (ún. pionír szervezet lévén) a leromlott talajok életének „újraindításában.

A talaj felszínét és a felső talajréteget behálózva ún. biológiai kérget (BSC) alkot. Ez a kéreg megköti a beszivárgó nedvességet, csökkenti annak kilúgzó hatását. Szerves anyaggal dúsítja a talajt, táplálékul szolgál a többi mikroorganizmus és a mezofauna számára.

Az AlgaTer kedvező körülmények között jelentős mennyiségben termel különböző, biológiailag is aktív szerves anyagokat. Ezek közül érdemes kiemelni az ún. brasszinoszteroid nevű hormont, amely a növények vegetatív növekedését serkenti; és azokat az ún. exopolimereket, amelyek többek között a talajszemcsék összeragasztásával a talajok szerkezetét képesek javítani.

A brasszinoszteroidok növényekre gyakorolt hatásai sokrétűek:

 • a sejtek megnyúlását és osztódását segítik,
 • növelik a növények ellenállóképességét,
 • tápanyagfelvétel elősegítése,
 • nehézfém (Cs, Sr) akkumuláció csökkentése,
 • növényi immunrendszer stimulálása (levélfoltosodás, gyökérrothadás)

A talajban élő algák szerepe a talajjavításban:

 • a degradálódott talajok életének újra indítása,
 • az eróziós veszteségek csökkentése,
 • a talajok szerkezetének javítása.

Mivel indokolhatóak ezek a kedvező, a talajt biológiailag javító jelenségek:

 • A Klebsormidium bilatum talajalga kérget képez a talajban található baktériumokkal, algákkal és gombákkal (BSC)

 • A talajalga a talajfelszínen elszaporodva jelentős mennyiségű különleges aminosav, zsírsav és vitamin tartalmú biomasszát képez 50-100 kg/ha mennyiségben, ami fehérje, lipid és poliszacharid tartalmánál fogva a növények fejlődésére is hatást gyakorol.
 • Az együttélés – BSC – védelmet és tápanyagokat biztosít a talajban élő baktériumoknak, amelyek így képesek sokkal nagyobb sűrűséget elérni, és a sejtek közti kommunikációt is javítja.
 • A sejtek közti kapcsolat kialakítása során nagy víztartalmú bonyolult hálószerűkapcsolat jön létre a sejtek közt, ami védi a mikroorganizmusokat a kiszáradástól és toxikus vegyületektől.
 • Az EPS (exopolimerek) egy része tartalék szénforrásként/energiaforrásként felhasznál-ható tápanyag hiány esetén a mikroorganizmusok és növények számára egyaránt.

Klebsormidium fonalak által bezárt oxigén buborék (Gerbersdorf, 2015)

 • képes alacsony humusz tartalmú homoktalajokon is elszaporodni, ahol-mint az autotróf, fotoszintetizáló szervezetek-megtelepedve növeli az esszenciális tápanyagtartalmat és fonalas makromorfológia szerveződésével más baktériumok tápanyagául és szaporodási felszínül szolgál.
 • az Algater készítmény a gyenge kötöttségű talajokon is hatásosnak bizonyult (lösz és homoktalaj), de igazolt hatás volt kimutatható csernozjom, barna erdőtalajon és réti talajon is.

Az Algater talajalga készítmény a talajok felszínét biológiailag betakarva

 • védelmet nyújt a szélsőséges klímahatásokkal szemben.
 • sokáig megőrzi a vizet a talaj felső rétegében, ami a sorközökben hatásosabb a nagyobb érnyékhatás miatt.
 • lejtős és laza szerkezetű (lösz, homok) talajokon a sorközökben kialakuló vízeróziót jelentősen – akár 50%-kal is – csökkenti, visszatartva a talajszemcséket és az amúgy elfolyó csapadék vizét.

Rendszeresen bekövetkező felületi eróziónak kitett lösztalajú ültetvény – Dr.Zsigrai, 2021

Amennyiben az Algater talajalga készítményt BactoFil B10-el kombinálva juttatjuk ki, akkor a feltalaj vízgazdálkodásában kedvező változások következnek be, ami a vízmegörző képesség további növekedésében tetten érhető. A készítmény erózióvédelmi hatása túlnyomórészt a csepperózió és a felületi erózió mértékének csökkentéséből származtatható.

A tenyészidőszakban végzett sorközművelés erózióérzékenységet növelő hatása az Algater talajalgával jelentősen csökkenthető, mivel potenciálisan jobban ellenálló talajfelszín alakítható így ki, mint egy a kezelést követő sorközkezeléssel.

Kedvező környezeti viszonyok folyamatos fennállása hozzájárul a talajrészecskék algafonalakkal történő összekapcsolódásával az erózióvédelmi hatás felerősödéséhez, aminek hátterében a talajfelszíni biofilm fejlődésének kiteljesedése, illetve a felszín alatti talajréteg szerkezetességének, vízbefogadó és vízvezető képességének növekedése áll. (Dr. Zsigrai, 2021.)

Daoda Zoltán
szakmai igazgató
AGRO.bio Hungary Kft.

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés