Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Az élelmiszerellátás biztonságos alapja az öntözés

Az öntözött területek növelése társadalmi-, gazdasági- és környezeti szempontból is kulcskérdés – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az első öntözésfejlesztési projektátadó rendezvényén, pénteken, Hartán. A tárcavezető bejelentette azt is, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett öntözésfejlesztési pályázatok felső határát 500 millió forintról 2 milliárd forintra emelik.

Az agrárminiszter szerint sokkal kiterjedtebb és sokkal magasabb szintû öntözési és vízgazdálkodási kultúrára van szükség Magyarországon. Éppen ezért szavai szerint kormányzati cél a hatékony mezõgazdaság öntözés feltételeinek javítása, és az öntözött területek arányának növelése – írja az Agrárminisztérium.

fotó: Pelsõczi Csaba/AM

Ennek érdekében a kormány 10 éven keresztül 17 milliárd forint pluszforrást biztosít az öntözéses gazdálkodáshoz kapcsolódó vízkeresleti és vízkínálati oldal fejlesztéseihez – tette hozzá Nagy István. Ez a keret ugyanakkor önmagában, tartalom nélkül nem jelentene megoldást, ezért az Agrárminisztérium egy átfogó intézkedéscsomagot alkotott a vízkeresleti oldal fejlesztéseinek érdekében – hangsúlyozta.

Összesítette, 87,5 ezer hektáron folyik öntözéses gazdálkodás, a szántóterületek alig 2 százalékán, ezt két év alatt 200 ezer hektárra, majd 2030-ra legalább 400 ezer hektárra szeretnék növelni. Az agrárminiszter kiemelte: a Vidékfejlesztési programon belül az öntözéses beruházásokhoz kapcsolódó pályázati feltételeket úgy módosítják, hogy minél többen és könnyebben élhessenek a lehetõségekkel.

Bejelentette, a kormány szerdán úgy döntött, engedélyezi, hogy a pályázható összeg maximum felsõ határa az eddigi 500 millió forintról 2 milliárd forintra nõjön. Ezzel lehetõvé válik, hogy a változatlan 50 százalékos intenzitás mellett, a gazdák életszerû pályázati feltételekkel, megfelelõ öntözési beruházási támogatáshoz jussanak.Létrejött a Nemzeti Földügyi Központban az öntözésfejlesztési fõosztály, az új öntözéses gazdálkodási törvény pedig lehetõvé teszi, hogy minél egyszerûebben és gyorsabban hozzá lehessen férni az öntözés megvalósításához szükséges engedélyekhez – sorolta a miniszter.

fotó: Pelsõczy Csaba/AM

Nagy István elmondta, 52 közösségi szervezõdés van az agrárminisztérium "látókörében", és megjegyezte, új intézkedésként támogatják az öntözési közösségek megalakulását. A törvény értelmében a magyar gazdák öntözési közösségekbe szervezõdve kaphatnak plusz lehetõségeket. A szarvasi öntözésfejlesztési bemutató gazdaság és képzési központ célja pedig, hogy a termelõk a gyakorlatban is megismerhessék az öntözéses technológiákat – tette hozzá a miniszter.

Szikszai Tamás, az Agro-Harta Zrt. vezérigazgatója az avatón egyebek mellett azt hangsúlyozta, reagálni kell az idõjárási szélsõségek, az aszály kihívásaira, hiszen Hartán márciusban 21, áprilisban 12, májusban eddig csak 7 milliméter csapadék esett. Az idõjárás nem lesz kedvezõbb a mezõgazdaság számára, ezért olyan növényeket kell termeszteni, amelyek termesztése öntözéssel jövedelmezõvé tehetõ – fogalmazott.

Az ország elsõ, hartai öntözési közösségének tagjai társas vállalkozások, családi gazdaságok és termelõi csoportok, amelyeket az Agro-Harta Zrt. a közösség egyik fõ gazdálkodója, integrátora, egyben a vízház tulajdonosa lát el öntözõvízzel.     Az öntözõ távcsatorna állami tulajdonba és a Nemzeti Földügyi Központ tulajdonosi joggyakorlása alá került.

A közösség öntözési területe mellett található csatorna megvásárlását követõen a régi elhanyagolt, jelentõsen feliszapolódott szakasz teljes hosszában, több mint 4 kilométeren megújult. A távcsatorna azonban nemcsak az öntözõvíz szivattyúházhoz történõ zavartalan eljutásához, hanem a víz visszatartásához, megõrzéséhez, a megnövekedett öntözési igények ellátásához, akár a belvíz elvezetéséhez is hozzájárul.

A közösség 500-600 hektáron öntöz hat, korszerû körforgó öntözõberendezéssel intenzív termesztésû növényeket, fõként zöldborsót, fõ- és másodvetésû csemegekukoricát. A föld alatt 36 kilométer csõvezeték fut, üzemeltetési engedélyük 1000 hektárra szól és 1 millió köbméter víz kivételére ad lehetõséget. A távcsatorna felújítása, elsõ ütemben 200 hektár, majd második lépcsõben további 500 hektár öntözhetõvé tételét teszi lehetõvé a Hartai Öntözési Közösség számára – mondta Szikszai Tamás.

agrotrend.hu/ MTI/AM Sajtóiroda

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés