Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Az aszályra a válasz az előre menekülés

A Dél-Alföldet sújtó évtizedek óta nem látott aszály miatt Békés és Csongrád megyében a szokottnál korábban indult az aratás, mivel az őszi kalászosok kényszerérésben vannak. De a minden korábbinál magasabb terményárak a betakarítás megindulása után kissé korrigáltak: őszi árpára tonnánként 115-120 ezer forintos ajánlatok érkeznek a gazdákhoz, míg a búzára 140 ezer forintos indulóártól fordultak lefelé az ajánlatok.

Ez persze nem vigasztalja azt a gazdát, aki 5-6 tonnás árpatermés, vagy 7 tonnás búzatermés reményében szórta ki a méregdrága műtrágyát a földekre és csak 1,5 – 2-3 tonnát arat le. Három szakértő véleményét kérdeztük arról, hogy a kialakult helyzetben milyen megoldásokat látnak fontosnak, mivel ilyen aszályra száz éve nem volt példa. A Balaton déli partján 300 milliméter csapadék hullott, de nem a megfelelő időben, ezért az aszályt ott is érezni lehet. Mátrai Zoltán szőlősgyöröki gazdálkodó úgy összegezte az eddigieket, hogy mivel a mostani imput anyagokkal az árpa önköltsége 450 ezer forint körül van hektáronként és most már csak 100 forint kilója az átvételi ára az árpának, ami azt jelenti, hogy 4,5 tonnánál tart az önköltsége. A térségben 6 tonna volt az átlag termés hektáronként, de sok helyen csak 4 tonnát arattak, tehát kiemelkedő eredményekről nem lehet beszámolni. Akinek az önköltséget nem érte el a betakarítást, az haszonra sem tett szert. Ilyen szempontból az agrárberuházások problémásak lesznek a szakértő szerint. Ahol az önköltség alatt takarítottak be a gazdák, az őszi vetést is komolyan megérzik majd. A Dunántúlon egyelőre jobb a termés, de ha növekszik az imput árszintje, akkor az önköltség még magasabb lesz, tehát a szőlősgyöröki hat tonna jelenti az önköltséget. -Változtatni kell a termesztéstechnológián, a talaj vízmegőrzése egyre fontosabb lesz, ehhez új gépek kellenek -összegezte Mátrai Zoltán.

Mátrai Zoltán, az Agrotrend Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója

Ezt ismerte fel már korábban a Talentis Agro Zrt. is, amelynek földjein az öntözésfejlesztési beruházások előre haladott állapotban vannak. Makai Szabolcs vezérigazgató szerint a hatékonyságot kell szem előtt tartani. Kiemelte: ha válsághelyzet van a növénytermesztésben és az állattenyésztésben, akkor költségcsökkentésben nem szabad gondolkodni. Ha drága a műtrágya, akkor ha nem szórják ki, akkor termés sem lesz. -Abban hiszünk, hogy mindent meg kell adni, ami agro technológiailag elengedhetetlen és dolgozni kell azokon a kitűzött fejlesztéseken, mint például az öntözésfejlesztés vagy a precíziós technológia. A "spórolás" úgy elképzelhető el számunkra, hogy a precíziós technológiában kevesebb imput anyagot használunk fel, de azért nem fogunk kevesebbet beszerezni, mert drága. Ezzel a jövőnket öljük meg -tette hozzá a vezérigazgató.

Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója

A banki szektor is készül a kialakult helyzetre, több új megoldással. Hollósi Dávid, az MKB Bank és a Takarékbank Agrár Üzletágának vezetője a csapadék mennyiségével érzékeltette a betakarítás eddigi mérlegét. Mezőtúron 83 mm csapadék esett ebben az évben összesen. Egyetlen esztendőben 600-700 mm csapadék kellene a földekre, tehát ebből is látszik, hogy az év felében 83 mm-nél tartunk, ami nagyon kevés, így komoly terméskieséssel számolunk az árpa, a búza és a repce esetében. -Mivel az Alföldön termelik meg a negyven százalékát a magyar gabonaféléknek és ha a termés fele kiesik, akkor az országosan tíz-húsz százalékos terméscsökkenést eredményez. A magyar ellátásban ez nem okoz problémát, de az árakat befolyásolja -mondja Hollósi Dávid.

Hollósi Dávid, az MKB Bank és a Takarékbank agrár- és élelmiszeripari üzletágának ügyvezető igazgatója

Mindez finanszírozási szempontból azt jelenti, hogy hamarosan kifutunk a krízisgarancia által támogatott termékekből – amelyeket a vírus alatt hirdetett meg az unió és a kormány – és ezek a termékek lezárulnak. Ezek azért voltak jók, mert erőteljes kamattámogatás kapcsolódott hozzájuk, néhány százalékon lehetett termésfinanszírozáshoz jutni, most pedig ott tartunk, hogy a jegybanki alapkamat is 7 százalékon van, így a finanszírozás nem könnyű. De jönnek újabb programok, lesz újabb beruházási termék az agráriumban: az Agrár Széchenyi Kártya és az Agrár Széchenyi Kártya MAX, ami 400 millió forintig 3,5 százalékos kamattal támogatja a beruházásokat. Ez nem lesz megoldás mindenki számára, mert gyorsan elfogynak, ezért banki oldalról muszáj lesz felkészülni saját forrású finanszírozásra, tehát be kell rendezkedni egy tartósan drága piaci környezetre.

agrotrend.hu / növényvédőszer.hu

 

 

 

 

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés