Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Az aratás nagy vesztese a Dél-Alföld lett

Péter, Pál napja előtt másfél héttel már megkezdődött az aratás a Somogy megyei Karád határában. A terménytároló- és szárító telepen azóta száz százalékos üzemmódban megy a munka. A kapás növényeknek, tehát a kukoricának és a napraforgónak jót tett a csapadék Fejér megyében. Ha augusztusban is esik ennyi eső, akkor ezekből sikeres terméseredmények várhatók. A repcén azonban látszik, hogy az ősz és a tél nem bővelkedett csapadékban.

Június 29-e Péter és Pál napja van: régen úgy tartották, hogy ezen a napon a búza töve megszakad és kezdődhet az aratás. Magyarországon a csapadékhiány és az aszály nem csak az aratást hozta előre, hanem az országot is három részre osztotta.

Mondok József

A Dunántúl déli, nyugati része kapta a legtöbb csapadékot, itt elfogadható lesz a mennyiség és a minőség, míg a Dunántúl északi részén már kevésbé. Az Alföldön várhatóak a leginkább gyengébb eredmények. Országszerte azonban továbbra óriási a csapadékhiány és a növények fejlődését tovább hátráltatja a magas hőmérséklet. Kényszerérettek tehát a hazai gabonák a vízhiány miatt. Az aszály legnagyobb vesztese az egyébként is a sivatagosodással küzdő Dél-Alföld volt. Az aratás időpontja az egész országban megváltozott, sőt az őszi árpa betakarítása szinte már a végéhez ért.

Szigli Zoltán

A gabonabetakarításról Péter, Pál napjának reggelén nyilatkozott Mondok József, a Karádi Agrár Zrt. ügyvezető igazgatója és Szigli Zoltán, az Isztiméri Bakony Kft. vezetője a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. 

agrotrend.hu / növényvédőszer.hu

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés