Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Aszály nehezíti a szántóföldi növénytermesztők dolgát

A több mint öt hete tartó szárazság egyre jobban megviseli a fejlődésben lévő növényeket. Az előrejelzések szerint jelentősebb esőre a következő napokban sem kell készülni, az agrárminiszter ezért kezdeményezte a tartósan csapadékmentes időszak kihirdetését.

Egyre nagyobb területen okoz gondot a tavaszi aszály. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint március második felétől máig alig esett az országban, a talaj nagyon sokat vesztett a nedvességtartalmából. A termőföld felső 20 centiméteres rétege továbbra is nagyon száraz, az ennél mélyebb rétegek vízellátottsága ugyanakkor egyelőre kedvezőbb ennél, a késő őszi, illetve téli csapadék szerencsére feltöltötte a tartalékokat – írja a Magyar Nemzet.

fotó: pexels.com

Ennek köszönhetően a növények egyelőre még találnak nedvességet a talaj mélyebb rétegeiben, az optimális fejlődésükhöz azonban ez már kevés. Az őszi kalászosok lassan szárba szökkennek, az őszi káposztarepce pedig egyre többfelé már virágzik. Ezek a növények ilyenkor, április–májusban igénylik a legtöbb csapadékot, ennek hiányát egyre inkább érzik. Ha továbbra sem érkezik számottevő csapadék, és a levegő páratartalma is a mostani alacsony értékeken marad, a száraz időben a repce a kelleténél hamarabb elvirágzik, ami nem tesz jót a várható termésnek.

A szárazság a tavaszi vetést is megviseli. A kukorica és a napraforgó vetéséhez a talaj hőmérséklete az ország legnagyobb részén már elérte az ideális értéket, ahhoz azonban, hogy a kelés is eredményes legyen, nedvesebb talajra lenne szükség.

A múlt hét elején egy hidegfront hozott némi esőt, illetve a magasabban fekvő területeken havat, ez a csapadékmennyiség azonban csak kismértékben enyhítette a már több mint két hónapja fennálló szárazságot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az előttünk álló néhány napban sem várható eső, így az aszály mértéke tovább súlyosbodhat a földeken.

Öröm az ürömben, hogy az elmúlt hetekben vissza-visszatérő kemény fagyokra már nem kell számítani. A múlt héten érkezett lehűlés a repcetáblákat sem kímélte, a már virágzó, illetve sziromhullásban levő csonthéjasokat azonban ennél is jobban megviselték a fagyok. A károk mértéke az első becslések szerint országszerte negyven és kilencven százalék közé tehetők.

Az egyre nagyobb méreteket öltő aszály miatt az Agrárminisztérium kezdeményezte a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését. A termelők helyzetét javítja, hogy a kormány a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idejére mentesítette a mezőgazdasági termelőket a vízkészletfizetési járulék megfizetése alól.

A szárazság miatt ez a lépés különösen kedvez azoknak a gazdaságoknak, amelyek öntözéssel mérsékelni tudják az aszály hatásait, ugyanakkor a halgazdálkodók és az állattenyésztők is örülhetnek a döntésnek.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés