Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

A vízhiány kihirdetését kezdeményezte az Agrárminisztérium

Az Agrárminisztérium a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál – közölte Nagy István tárcavezető az MTI-vel hétfőn. Az agrárminiszter hozzátette, az intézkedés értelmében nem kell vízkészletjárulékot fizetni az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után, és a gazdálkodók élhetnek a rendkívüli öntözési vízhasználat lehetőségével is.

Az agrárminiszter arra emlékeztetett, hogy a 2020-as év átlagos hõmérsékletû és száraz januárral kezdõdött, egy igen enyhe és a közepesnél kissé csapadékosabb februárral folytatódott, amit a megszokottnál kicsit melegebb március követett, április elsõ 12 napjában pedig gyakorlatilag alig hullott csapadék – írja az MTI.

fotó: wikipedia

Az Országos Meteorológiai Szolgálat aszályindexe szerint jelenleg már az egész országban kialakult az aszály.

Nagy István hangsúlyozta: a csapadékhiány miatt kialakult aszálykárok jelentõs mértékû növekedése a Mezõgazdasági Kárenyhítési Rendszerbe érkezett bejelentések alapján is érzékelhetõ. Április 6-ig 16 aszálykárt jeleztek, amelyek összesen 616,59 hektár területet érintettek.

A tárcavezetõ kiemelte: már a múlt héten kihirdették a vízkészletjárulék-fizetési kötelezettség veszélyhelyzet idején történõ teljesítésérõl szóló kormányrendelet. Ennek értelmében a mezõgazdasági vízszolgáltatást igénybe vevõ vízhasználó mentesül a vízkészletjárulék-fizetési kötelezettség alól.

A rendelet csupán a vészhelyzet idõtartamára vonatkozik, ezért szakmapolitikai szempontból fontos, hogy ezen túl a tartósan vízhiányos idõszakban a gazdák élhessenek továbbá a rendkívüli öntözési vízhasználat jogával.

Erre hivatkozással ugyanis a tartósan vízhiányos idõszakban a vízhasználó bejelentése alapján, vízjogi engedély nélkül, egy alkalommal, rendkívüli öntözési célú vízhasználat lehetséges – hívta fel a figyelmet az agrárminiszter.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés