Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

A Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv második felülvizsgálatának ütemterve

Az uniós Víz-Keretirányelv (VKI) célja a felszíni és a felszín alatti vizek jó állapotának elérése, megőrzése. A VKI végrehajtásának irányításáért a Belügyminisztérium felel. Ehhez stratégiai tervet kell készíteni, amiből a harmadik következik.

2009-ben készült el az első Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv, amely meghatározza azokat a tevékenységeket, beavatkozásokat, amelyek hatással vannak a vizeink mennyiségi, minőségi és ökológiai állapotára, valamint azokat az intézkedéseket melyek a jó állapotának eléréséhez szükségesek – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).  A Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervet 6 évente felül kell vizsgálni.

2015-ben történt meg az első felülvizsgálat, ennek értelmében most a Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv 2, azaz a VGT2 van hatályban. A következő, második felülvizsgálat eredményeként, 2021. december 22-ig kell elkészülnie Magyarország 2022-2027 időszakra vonatkozó VGT3-nak.

A második felülvizsgálat során fontos, hogy a tervezést össze kell hangolni minden vízgazdálkodási, illetve a vízgazdálkodással kölcsönhatásban lévő tervezéssel. A vízgazdálkodással kapcsolatos szociális és gazdasági igények integrálásában jelentős szerepe van az érintetteknek, ezért a VGT3 felülvizsgálati dokumentációja véleményezhető, véleményezendő!

A VGT3 vitaanyag véleményezése 2020. december – 2021. június között esedékes! A tárcaközi egyeztetés 2021. szeptember és november közé esik. Elfogadása és kihirdetése pedig 2021. decemberben várható!

A VKI szerinti vízgyűjtő-gazdálkodási tervezési folyamat során össze kell hangolni az ökológiai, műszaki, társadalmi és gazdasági szempontokat. A tervezés legfontosabb lépései:

További részletek elérhetőek Magyarország vízgyűjtő-gazdálkodási honlapján!

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés