Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

A termésbiztonságra ez a válasza a nemesítőknek

A martonvásári fajták piacvezetők az országban, eközben a szakemberek folyamatosan figyelik a változásokat is, amelynek köszönhetően az utóbbi években jelentősen sikerült növelni a martonvásári fajták részarányát. A következő évtizedek feladata pedig az lesz, hogy világszinten legalább ötven százalékkal növekedjenek a terméseredmények – ez kihívás elé állítja a hazai kutatókat is. Magyarországon évente 120-130 ezer tonna gabonavetőmagot állítanak elő, ezzel hazánk a 11. helyen áll a világon.

Növénytermesztőknek tartott szakmai napot az Agrártudományi Kutatóközpont Martonvásáron, ahol a szakmai előadások mellett kisparcellás fajtabemutatókon vehettek részt az érdeklődők. A rendezvény középpontjában a Martonvásáron nemesített fajták voltak. Mint elhangzott: az enyhe tél és a csapadékos időjárás kedvezett a gombás eredetű kórokozók szaporodásának, de azt még nem tudni, hogy a fuzárium hogyan jelenik meg ezek után. Az már biztos, hogy a kalász furáziumnak kedvezett az időjárás, mert a virágzás időszakában voltak az esők és utána jött a meleg, ami felgyorsította a gomba fertőzését. A tavaly őszi vetések szemlézésére a június a legmegfelelőbb időszak.

A kisparcellás bemutatókon az érdeklődők megtekinthették a már jól bevált, hagyományos fajtákat, valamint szakértők segítségével az új fajtajelölteket és nemesítési eredményeket is megismerhették. Ezeken a demonstrációs kísérleteken elvetették a piacon kapható fajtákat, vagy olyanokat is, amelyek egy-két év múlva kaphatók csak. Az összes, Martonvásáron nemesített fajtából bemutatták a legnépszerűbbeket, köztük a búzát, durumbúzát, árpát, tritikálét, zabot, pelyvás gabonát.
 
Egy másik kísérleti parcellán a termesztéstechnológiáról volt szó. Itt arról esett szó, hogy az ősszel elvégzett kártevők elleni védelem bizonyíthatóan többlet terméssel jár. A termelőknek az idén a szokásosnál több gondot okoztak a gombabetegségek, különösen a búzában jelentős kártételt okozó sárgarozsda, ami sok év után idén újra megjelent idehaza. Ennek a csírája a téli sok csapadéknál kezdődött.

Sándorfy András, a Marton Genetics Cégcsoport vezetője azt hangoztatta, hogy a kalászosok nemesítése nagy múltra tekint vissza: Martonvásáron évről-évre új fajtajelölteket mutatnak be a kutatók, a nemesítési célok pedig sokat változtak az elmúlt évtizedben. Az egyik fontos tényező a termésbiztonság Sándorfy András szerint, a másik a változó éghajlati kihívásoknak megfelelő és legjobban alkalmazkodó kalászosok nemesítése, s nem utolsó sorban a tavalyi év rámutatott a kórokozókkal szembeni ellenállóságra.
 
Az őszi árpa betakarításával a napokban megkezdődött az aratás. A szakemberek jó termésre számítanak. Az elmúlt években előrébb jött az aratás időszaka a Péter Pál napi hagyományos őszi búza kezdéshez képest, a korai őszi árpák aratása már június közepén elindult, amelynek végeztével jönnek az őszi búzák. Július 10-e környékén lesz aratás fő időszaka a jelenlegi időjárásból kiindulva, ezért csapadék- és viharmentes aratásban bíznak a szakemberek, s hogy minél gyorsabban bejutnak a raktárokba az ősszel elvetett kalászosok.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés