Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

A napraforgó tápanyag-utánpótlása

A napraforgó tápanyag-utánpótlása sokak szerint nem egy bonyolult dolog, azonban, amikor zölden marad a betakarítás idejére a növény, akkor elgondolkozunk, hogy miért történt így. A terméseredmény sem azt mutatja, hogy mennyire illeszkedik az elvárt hozamhoz, ekkor jönnek a kérdések. Elég nitrogént juttattam-e ki a területre, vagy túl sokat? Esetleg valamilyen más tápanyaghiány a limitáló tényező? A talaj mintavételi eredmények pontosan meg tudják mutatni, hogy mire kell odafigyelnünk a termesztés során.

Nem is gondolnánk, hogy a tavaszi aszályos időszakban, amikor a kijuttatott szilárd műtrágya csekély mennyiségben felvehető a csapadékhiány miatt, egy lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás milyen jelentős segítség lehet a kultúrnövénynek, hogy átvészelje a kritikus időszakot.

A napraforgó lombtrágyázás esetén, eszünkbe kell jusson a bór pótlása is, mely egy meghatározó tényező a későbbiekben a termésmennyiség kérdésében.

A bór lombtrágya használata révén nő a pollenek termékenyítő képessége, több termés kötődik. A növények vegetatív szerveiben több szénhidrát és fehérje halmozódik fel, gyorsul a növekedés és a szármegnyúlás.

Az Alba Milagro Hungary Kft. termékpalettáján több megoldást is találunk a fent említett problémákra. A bizonytalanság eloszlatásához azonban, a levélanalízis megfelelő megoldás, amely alapján okszerűen tudjuk tervezni a beavatkozások során a megfelelő lombtrágya megválasztását.

BORAMIDE

A BORAMIDE egy speciális, magas bórtartalmú folyékony készítmény. A BORAMIDE lombtrágyaként a fiziológiás bórhiány megelőzésére és kezelésére használható. A BORAMIDE különleges formulációja magas biológiai hatékonyságot garantál: könnyen felszívódik a levélen keresztül, mobilitása magas, mivel a szerves bórmolekula elősegíti a bór fitotoxicitás veszélye nélküli abszorpcióját és transzportját a szövetekben.

LEVÉLANALÍZIS:

A LEVÉLANALÍZIS egyfajta megelőző kontroll vizsgálat, ami megerősíthet bennünket abban, hogy jó úton járunk a tápanyag-utánpótlásban, vagy korrekcióra van szükség.

PARTNER TAPASZTALAT

Kiss Csaba gazdálkodó tapasztalatai a Boramide készítménnyel kapcsolatban elég egyértelműen mutatják, hogy az időben elvégzett kezelés mekkora jelentőséggel bír: Levélanalízist végeztünk a napraforgó 2-4 leveles időszakában és a következő kezelésnél, 6-8 levélnél már be is tudtunk avatkozni, a kalcium- és bórhiány pótlására. A talajmintavételi eredmények is mutatják a kalcium hiányt, ezt a levélanalízis is mutatja. A bórt viszont nem vizsgálják a talajból így ennek a hiánya csak levélanalízis segítségével mutatható ki. Szerencsére ezeket időben sikerült pótolni, így a terméseredmény is pozitív lett.

Kiss Csaba

Volumen Trans-97 Kft.

Kunszentmárton

Kérdés esetén keresse az Alba Milagro Hungary Kft. területileg illetékes szaktanácsadóját!

(X)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés