Keresés
Close this search box.

Szántóföld

Válassza a termésbiztonságot idén is a Gabonakutató fémzárolt vetőmagjaival!

Az idei év időjárása a kalászosoknak növényvédelmi szempontból nem kedvezett: fuzárium, sárgarozsda ütötte fel a fejét országszerte. Közeledve az őszi vetésekhez, ezért most kiemelten fontos szerepe lesz majd a fémzárolt vetőmagoknak. Nem érdemes kockáztatni, hiszen a jövő évi termésbiztonság csakis egészséges, csávázott vetőmaggal biztosítható. Ráadásul az input anyagok összköltségének mindössze 10-15 százalékát teszi ki a fémzárolt vetőmag költsége.

A csaknem százesztendős nemesítő vállalat rendkívül széles választékot kínál az általa nemesített vetőmagfajtákból, amelyek kiváló hozamképességgel és minőségi paraméterekkel, valamint az egyre szélsőségesebbé váló időjárási viszonyok között aszálytűrő képességükkel is kitűnnek. A Gabonakutató búzanemesítési programja keretében a nemesítők ezen tulajdonságok folyamatos javításán és fejlesztésén dolgoznak.

A Gabonakutató kalászos portfóliójában található fajtákat kifejezetten a magyarországi területi adottságokhoz és klímához nemesítették a szakemberek. Őszi kalászosból 22, tavaszi kalászosból 6 fajtából választhatnak a termelők a saját igényeiknek megfelelőt.

GK PILIS

Az őszi kalászos búzafajták kínálatában a prémium minőségű ún. javító búzák közé tartozik a GK Pilis, amely egy korai érésű, tar kalászú őszi búza, A1. Bőtermő, átlagos körülmények között 6,5-8,5 t/ha terméshozamra képes. Acélos, piros színű szemtermése van, vetésidőre, előveteményre nem érzékeny. Kiegyenlített érés, könnyű és tiszta arathatóság jellemzi. Fagytűrő képessége kiváló, lisztharmattal, levél- és szárrozsdával szembeni ellenállósága jó. Igényes exportpiacokra is ajánlott fajta.

GK CSILLAG

A prémium fajták mellett meghatározó szerepet töltenek be a malmi búzák is. Ebben a termékcsoportban a gazdák figyelmébe ajánlható a GK Csillag korai érésű, tar kalászú fajta, amelyet Magyarországon az egyik legnagyobb területen szaporítanak és termesztenek. Kiváló alkalmazkodó képességének köszönhetően évjárattól, termőhelytől függetlenül kiegyenlített és stabil terméshozamokra képes, megbízható malmi minőséget ad. Termőképessége átlagos körülmények között: 6,5-9,0 t/ha. Jó állóképesség és megdőléssel szembeni ellenállóság jellemzi, az előveteményekre nem érzékeny. Az országosan vagy lokálisan jelentkező fuzáriumos fertőzések esetén a szemekben alacsony a DON toxin felhalmozódása.

GK ARATÓ

A GK Arató középérésű, szálkás kalászú, B1-A2 minőségű búzafajta, intenzív feltételek között kiemelkedő hozamokra képes. Termőképesség átlagos körülmények között 8,0-10,5 t/ha. Szárazságtűrése is kiváló, ebben a térségben a legelterjedtebb fajták közé tartozik, jó szár-szilárdságú, megdőlésre nem hajlamos őszi búza. Aszály- és hősokk toleranciája következtében a gyengébb termőhelyeken is megbízható termést ad. Elsősorban azoknak a termelőknek ajánlott, akik a nagy hozamokra helyezik a hangsúlyt. Ehhez természetesen intenzív termesztési feltételeket igényel.

GK MAGVETŐ

A GK Magvető egy korai érésű, tar kalászú, A2-A1 stabil malmi minőségű búza fajta. Sárgarozsdával és szárrozsdával szemben ellenálló. Termőképessége átlagos körülmények között 7,0 – 9,0 t/ha. Szárszilárdsága, bokrosodási erélye jó, vetésidőre nem érzékeny. Állóképessége és télállósága kiváló.

GK SZEREDA

A GK Szereda már az új nemesítésű búzafajták körébe tartozik. Korai érésű őszi búzafajta, szálkás kalászai vannak. Kiváló termőképességét különböző évjáratokban és termőhelyeken is jól érvényesíti. Intenzív feltételek között akár 10 tonna feletti hozamokra is képes. Átlagos hozamai 7-8,5 t/ha között mozognak. Nagyon jó az alkalmazkodó képessége és a szárazsággal szembeni toleranciája, ennek köszönheti stabil hozamképességét. Kiemelt tulajdonsága a sárgarozsdával szembeni rezisztencia, de a többi levélbetegséggel szemben is jó az ellenálló képessége.

GK MAROS

A GK Maros középérésű őszi tritikálé kiemelkedő alkalmazkodó képességének köszönhetően gazdaságosan termelhető. Termőképessége átlagos körülmények között 6,5-9,5 t/ha. Erőteljes gyökér- és szárnövekedése hozzájárul az aszály- és a hősokktűrő képességéhez. Nagyon jó fuzáriummal szembeni ellenálló képesség jellemzi.

GK ARANY

Az őszi kalászosok között a GK Arany egy korai érésű őszi zab, amely kiemelkedő hozamokra képes. Termőképessége átlagos körülmények között 5,5 – 6,5 t/ha. Kiváló regenerálódó és bokrosodó képességgel rendelkezik, nyersfehérje tartalma magas, mindig 13% fölötti, értékes esszenciális aminosavakkal. Beltartalmi értékei alapján kiváló tápanyagokban gazdag dús zöldszenázs készíthető belőle. Biotermesztésre és emberi fogyasztásra is alkalmas.

Nézd meg a Gabonakutató idei kalászos fajtabemutatóin készült kisfilmeket!

Szakmai tanácsadásért, fémzárolt vetőmag megrendelésért hívd a +36 30 983 2306 számot, vagy írj a vetomag@gabonakutato.hu email címre a Gabonakutató szakembereinek!

(X)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés