Keresés
Close this search box.

Szántóföld

NAK: Segítséget kapnak a gazdák a pocokinvázió elleni harcban

 

Az őszi csapadékos időjárás mellett a Nébih legutóbbi döntése is segítheti az ország egyre nagyobb területén elszaporodó mezei pocok elleni védekezést – írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A hatóság – a  NAK kérésére – megemelte az engedéllyel rendelkező, mezei pockok elleni védekezésre használt készítmények kihelyezhető mennyiségét.

Csillapodni látszik a pocokinvázió, a következő hetekben jelentősen csökkenhet a hazai termőföldeken egyre nagyobb kárt okozó mezei pockok száma.

Ahogyan arról korábban a kamara is hírt adott, főképp az ország déli részén jelentősen felszaporodtak a mezei pockok, a rágcsálók komoly károkat okoztak a gazdáknak.

Bár sokan a 2014-ben tapasztalt országos szintű inváziótól tartottak, idén remélhetőleg elkerülhető lesz a rágcsálók országos szintű pusztítása.

Fotó: illusztráció, canva.com

Az esős időjárás segíti a mezei pockok elleni védekezést, a sok csapadék ugyanis csökkenti a populációt, emellett a kamara kérésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) engedélyezte az eddig használt készítmények dózisának megnövelését, ami hozzájárulhat az eredményes védekezéshez.

A termelők ezentúl a korábban engedélyezettnél 20 százalékkal nagyobb mennyiséget juttathatnak ki a szóban forgó, engedéllyel rendelkező készítményekből.

Az élővilág védelme érdekében ugyanakkor továbbra is tilos a fertőzött területek felületi kezelése, a védekezésre használt készítmény ezentúl is csak a mezei pockok járataiba juttatható be – előzetesen benyújtott regisztrációs kérelem után.

A mezei pocok folyamatos rágásával számtalan növényt tönkretesz, ezért veszélyes károsítónak számít.

A NAK nemrég felmérte a pocokfertőzéssel érintett területeket, az adatokból jól látható, hogy a fertőzés a déli vármegyékből fokozatosan terjed észak felé, a legnagyobb problémát azonban Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében jelenti.

Idén több tényező is kedvezett a mezei rágcsálók elszaporodásának.

A hosszú ősz, az enyhe, száraz, csapadékszegény tél és a korai tavaszodás is kedvező feltételeket teremtett a pockoknak.

agrotrend.hu/NAK 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés