Keresés
Close this search box.

Szántóföld

Mikrobiológiai készítményekkel a magasabb terméshozamért

A KITE Zrt. növényvédelmi fejlesztéseinek kiemelt területe az új, biológiai növényvédelmi megoldások kidolgozása, a legújabb mikrobiológiai termékek hazai elterjesztése és beillesztése a szántóföldi, valamint kertészeti technológiákba. A KITE Zrt. és az Indigo Agriculture Europe GmbH. kereskedelmi és fejlesztési együttműködése lehetővé teszi, hogy a magyar gazdák hozzájussanak a növények fejlődését, stressztűrő képességét támogató mikrobiológiai készítményekhez.

A KITE kínálatában jelenleg kettő, az amerikai Indigo AG által fejlesztett, forradalmian új termék érhető el: a Biotrinsic™ i30 FP, illetve a Biotrinsic™ i280 FP. Mind a két készítmény az Agro-ökológiai Programban (AÖP) felhasználható mikrobiológiai növénykondicionáló termék. A készítményekben megtalálható, gondosan kiválasztott mikroorganizmus törzseket olyan szántóföldi növényekből izolálták, melyek az adott környezetben jobban bírták a szárazságot, a hőséget vagy például a kedvezőtlen talajviszonyokat a velük együtt élő szimbionta mikroorganizmusoknak köszönhetően. Mind a két előbb említett készítmény por formulációjú, és mindkettőt vetőmagok vetés előtti kezelésére fejlesztették.

A Biotrinsic™ i30 FP készítmény a Bacillus simplex baktériumfaj egy törzsét tartalmazza, melyet kukorica, valamint kalászos kultúrákban lehet felhasználni. Amikor a Biotrinsic™ i30 FP-vel kezelt magok a talajba kerülnek és elkezdenek csírázni, a rajtuk lévő baktériumspórák is aktivizálódnak, és tevékenységükkel jótékonyan hatnak a növényre. Az aktív baktériumsejtek a gyökér felületén kezdenek el megtelepedni és szaporodni, majd onnan bejutnak a növény szöveteibe. A baktérium kultúrnövénnyel való együttélése változatos módon segíti a növények fejlődését. A baktériumsejtek növényi növekedést serkentő anyagokat és vitaminokat is termelnek, melyek támogatják a gyökérnövekedést, ezzel a növény nagyobb felületen tudja felszívni a vizet és a tápanyagokat. A baktériumok javítják a velük szimbiózisban élő növények aszály- és stressztűrő képességét. A jobb stressztűréssel a növények könnyebben átvészelik a kritikus fejlődési fázisokat, mint például a virágzás vagy a termésképzés időszaka, és így nagyobb hozamot képesek elérni.

A Biotrinsic™ i280 FP egy szintén por formulációjú magkezelő készítmény, amelyet kifejezetten napraforgó-kultúrához fejlesztettek. A termék a Cladosporium tenuissimum mikorrhiza gombafajt tartalmazza inaktív, spórás formában. A vetés után a gombaspórákból kifejlődő gombafonalak hozzákapcsolódnak a csírázó magvak gyökérszövetéhez és azzal egy szimbionta, endofita kapcsolatot hoznak létre. A Biotrinsic™ i280 FP-vel kezelt növényeknek jobb a vitalitása és az aszálytűrése, mivel a rendelkezésre álló vizet hatékonyabban tudják hasznosítani, mint a mikorrhiza kapcsolat nélküli növények. A mikorrhiza gomba támogatja a tápanyagfelvételt is, a talajban lévő tápanyagok biológiai hozzáférhetőségének javításával, különösen a foszfor- és káliumfeltáródás terén, továbbá növekedést serkentő anyagokat is termelnek, melyek támogatják a napraforgó egészséges fejlődését.

Egyszerű használat

A Biotrinsic™ i30 FP és a Biotrinsic™ i280 FP készítmények lehetővé teszik a vetőmag saját kezűleg történő kezelését. A por formulációjú készítmények könnyedén felvihetők a mag felületére a zsákban vagy akár a vetőtartályba betöltött vetőmagra is. A művelethez az adott vetőmagmennyiséghez szükséges, adagolókanállal kimért készítményt egyenletesen kell a magra szórni, majd alaposan elkeverni, hogy minden magra jusson a készítményből. A hintőpornál is kedvezőbb finomságú szemcsék elektrosztatikusan tapadnak fel a vetőmag felületére. A vetéskor a vetőmaggal a talajba kerülő spórák csak akkor kezdenek aktivizálódni, amikor a hőmérsékleti és talajnedvességi viszonyok ezt már lehetővé teszik, így a számukra kedvezőtlen körülményeket át tudják vészelni a talajban.

A nyár folyamán az Indigo AG Hungary szakembereivel együttműködve nyolc állomáson keresztül mutattuk be az Indigo által kifejlesztett mikrobiológiai termékeket, melyek során helybe vittük a lehetőséget a gazdálkodóknak, hogy mélyebb ismereteket szerezzenek a mikrobiológiai vetőmagkezelés hatékonyságáról, melynek eredményeit a termelők saját szemükkel láthatták a szántóföldeken. Az előadások helyszínét a KITE Zrt. oktatóteremként funkcionáló rendezvénykamionja biztosította.

Kísérleti eredmények a 2023-as évből:

Őszi búza:

Kukorica:

Napraforgó:

Bővebb információkért keresse bizalommal agronómiai szaktanácsadóinkat!

Varga Zsolt, fejlesztőmérnök

(X)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés