Keresés
Close this search box.

Szántóföld

Megjelent a VPAKG 2024. évi növényvédőszer hatóanyag tiltólistája

Az IH közleményében közzétette a VPAKG2021 kedvezményezettek számára a 2024-ben nem, vagy csak bizonyos megkötésekkel használható növényvédőszer hatóanyagok listáját (készítmények megnevezése nem szerepel a listában.)

Az 1.a táblázat tartalmazza a Horizontális szántó tematikus előíráscsoport, az Erózió-érzékeny –; a Belvíz-érzékeny -; valamint az Aszály-érzékeny szántó tematikus előíráscsoport esetében tiltott hatóanyagokat. Ugyancsak ezen táblázatban találjuk meg az MTÉT túzokvédelmi szántó -; az MTÉT kékvércse védelmi szántó -; az MTÉT alföldi madárvédelmi szántó-; és az MTÉT hegy- és dombvidéki madárvédelmi szántó tematikus előíráscsoportokban nem, vagy csak korlátozással alkalmazható hatóanyagokat.

Az 1.b táblázatban találhatóak a Horizontális ültetvény tematikus előíráscsoportban tiltott, illetve korlátozással használható növényvédőszer-hatóanyagokat.

Forrás: pxhere.com

Az 1.c táblázat rögzíti azon tiltott rovarölőszer hatóanyagokat, amelyek nem használhatók az MTÉT túzokvédelmi szántó-; az MTÉT kékvércse védelmi szántó-; az MTÉT alföldi madárvédelmi szántó-; az MTÉT hegy- és dombvidéki madárvédelmi szántó tematikus előíráscsoportokban.

Az 1.c számú táblázat csak az 1.a számú táblázattal és a pályázati felhívás előírásaival együtt alkalmazható.

Azon hatóanyag használata tehát, amely a táblázatban külön jelölés nélkül szerepel, tiltott. A megjelölt hatóanyagok a jelölés szerinti korlátozással használhatóak.

FONTOS! Az Európai Unióban nem engedélyezett hatóanyagok az AKG programban részt vevőterületeken szükséghelyzeti engedéllyel sem használhatók!

Felhívja a közlemény a figyelmet arra is, hogy azon AKG-ban támogatott területek esetében, ahol egyéb vállalás, vagy előírás miatt a növényvédőszer használata nem engedélyezett, úgy a közlemény mellékletében megjelölt korlátozással használható növényvédőszer hatóanyagok használata sem megengedett!

A Közlemény és a mellékletek az alábbi linken érhetőek el:

https://archive.palyazat.gov.hu/akg-a-nem-alkalmazhat-nvnyvdszerek-listja#

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés