Keresés
Close this search box.

Szántóföld

Komoly hiány van a zöldségvetőmagok piacán

Súlyos zöldségvetőmag-hiánnyal küzd az orosz mezőgazdaság, amely nagy mértékben függ a holland importtól.

Az orosz paradicsomágazat komoly problémákkal néz szembe az idei évben vetőmag-ellátottság tekintetében, ami az ország legnagyobb agrárrégióinak termelésére, hozamaira is hatással lehet. A zöldség- és gyümölcstermesztéséről híres Asztrahán és Volgográd megyékből a közelgő vetési időszak előtt jelezték, hogy az általában importból érkező paradicsom, sárgarépa és hagyma vetőmagoknál egyaránt hiánnyal kell számolni.

Forrás: pxhere.com

Az Asztrahán környéki terület az orosz ipariparadicsom-termelés központja: a vetőmagok piacán az országos kereslet 70%-a innen érkezik. Volgográd körzete a sárgarépa és a hagyma termesztéséről híres, de itt jelenleg 20% körüli a vetőmag-ellátottság. Érdekesség, hogy itt nem a háborús szankciók hatásáról van szó: az orosz fogyasztóvédelmi hivatala, a Roszpotrebnadzor még 2023-ban tiltotta meg a Hollandiából származó vetőmagok importját.

A vetőmaghiány azzal a kockázattal jár, hogy jelentősen csökkenhet az említett zöldségek termőterülete. Oroszországban 2023-ban 13,8 millió tonna zöldséget takarítottak be, ami 1,2%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A mostani kihívásokkal szemben az orosz mezőgazdasági ágazatnak a lehető leggyorsabban alternatív vetőmagforrásokat kell találnia, vagy a termelési stratégiáját, szerkezetét kell átalakítania. A jelenlegi helyzet egyben rávilágít arra is, hogy milyen erősen függ az orosz gyümölcs- és zöldségágazat az importált vetőmagoktól.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés