Keresés
Close this search box.

Szántóföld

Kedvezően indult az idei gabonakereskedelem

Bár a gabonakereskedelemből egyik napról a másikra nem tűntek el a problémák, az egyik somogyi felvásárlótársaság szerint a 2024-es rajt a vártnál kedvezőbben indult.

– A terményt január első munkanapjától megállás nélkül szállítjuk Romániába és Olaszországba – mondta Hanyecz Imre, a kaposvári MG. Produkt Kft. ügyvezetője. – A teherautós export az év végén nagyjából három hónapig súlyos logisztikai problémákkal küzdött, most talán fordulat állt be a piacon. 2024-ben négy vonatszerelvényben 7000 tonna terményt vittek el tőlünk, a kukoricát és a búzát három vasúti pályaudvaron, Kaposváron, Nagyatádon és Békéscsabán rakták vagonokba. Ezalatt a kamionok 4000 tonna árut fuvaroztak, az olasz piacra kukoricát, búzát, míg az osztrák partnerünknek repcét.
Hanyecz Imre azt mondta: elkészült a összegzésük is: a társaság tavaly 370 ezer tonna gabonát értékesített, ez 20 százalékkal kevesebb a 2022-es mennyiségnél. Az elmaradás alapvetően két okra vezethető vissza: a tavalyelőtti gyenge kukoricatermésre, illetve a múlt évi logisztikai fennakadásokra. Árbevételük a 2022-es csaknem 60 milliárd forinthoz képest közel 30 százalékkal maradt el tavaly. Az ügyvezető kiemelte: a piaci élénkülés várhatóan februárban indulhat meg. A kaposvári vállalkozásnak pillanatnyilag 270 ezer tonna terménye van raktárakban, az igazgató szerint soha ennyi áru nem volt náluk az 1997-es megalakulásuk óta. Az áru 80 százalékát már megvették és kifizették.
– Véglegesítettük a 2024-es terveinket, és nagyjából 450 ezer tonna árut kívánunk felvásárolni – közölte Hanyecz Imre.

Forrás: pxhere.com

Fontos feltétel a minősített vetőmag

Van elég jó minőségű tavaszi kalászos vetőmag – közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT). Jelentősen emelkedett a tavaszi árpa szaporítóterülete, az előző évihez képest mintegy 27 százalékos növekedés eredményeként a hétezer tonnát is meghaladta a tényleges termés, és a várható fémzárolt mennyiség biztosítani tudja az akár 100 százalékos felújítási szintet is. Perczel Péter, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kalászos és nagymagvú hüvelyes növények szekcióbizottságának elnöke szerint a jelenlegi alacsony gabonapiaci árak nem kedveznek a fémzárolt vetőmag használatának. Pedig a piacképes minőségi árualap előállításának, a nyomon követhetőség biztosításának egyik nagyon fontos feltétele a minősített, fémzárolt vetőmag használata. Azt is közölték: a tavaszi árpa, búza és zab vetőmagjaira egységesen nettó 157 ezer forintos tonnánkénti tájékoztató árat tett közzé a VSZT.

agrotrend.hu / sonline.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés