Keresés
Close this search box.

Szántóföld

Hamleti kérdés: Talajfertőtleníteni vagy nem talajfertőtleníteni

Jelen gazdasági tényezők és időjárási körülmények között nagyon sok termelő gondolkodik azon, hogy a napraforgó és a kukorica megérdemli-e egyáltalán talajfertőtlenítést a várható termény- és a talajfertőtlenítő árak tükrében. A talajlakó kártevők elleni védekezést ennek ellenére sem szabad elhagyni, mert a kártevők által elpusztított fiatal növények már nem fognak termést, árbevételt, jövedelmet hozni. Viszont érdemes átgondolni ezt a növényvédelmi beavatkozást, hogy számunkra a legjobb megoldást válasszuk ki. A kultúrához, a feltételezett kártevőhöz és az adott körülményekhez legjobban illő készítmény megtalálása nem egyszerű feladat.

A készítmény választásánál nagyon sok szempontot vehetünk figyelembe, teljesség igénye nélkül az alábbiak jöhetnek szóba:

  • Kártevő faja, életmódja
  • Hatékonyság
  • Hatásmód
  • Kijuttathatóság
  • Ár, hektárköltség
  • Forgalmi kategória
  • Kiszerelés praktikussága
  • Hasznos talajlakók kímélése
  • Rezisztencia megelőzése, stb…

Drótféreg kukoricában

Kártevő faja, életmódja

Alapvetően meghatározza a szerválasztást. A drótféreg a csírázó magot, rügyecskét, majd a mag feletti szár részt támadja. Ide olyan talajfertőtlenítő szer kell, amely a mag körül, a magárokban marad, csapadék hatására nem mosódik ki, nem gázosodik el. Ilyen a Belem 0,8 MG talajfertőtlenítő.

Hasznos talajlakók kímélése

A kontakt hatású Belem 0,8 MG a mag környezetében, a magárokban marad. A csírázó magok illatára oda vándorló drótférgeket elpusztítja. A sorközben élő földigilisztákat (talaj termőképességét fenntartó egyik legfontosabb élőlény), ugróvillásokat, stb… nem bántja, mivel a hatóanyaggal nem találkoznak. A gázosodó hatóanyagok talaj kapillárisain, pórusain keresztül messzire eljutnak, és válogatás nélkül elpusztítják a kártevőt és a hasznos élő szervezeteket is.

Rezisztencia

Vannak olyan termelők, akik 15-20 éve ugyanazt a készítményt használják. Ez nagyon egyoldalú szelekciós nyomást helyez a kártevőkre. Ez megelőzhető okszerű szerrotációval, a kártevőnek megfelelő szerválasztással.

Drótféreg kártétel napraforgóban

Forgalmi kategória

A Belem 0,8 MG nem bőr- és szemirritatív, gyakorlatilag szagtalan, és normál felhasználás során teljesen veszélytelen a felhasználóra, ezért szabad forgalmú (III. forgalmi kategória). Ez azt jelenti, hogy bármely termelő plusz adminisztráció nélkül megvásárolhatja.

A Belem 0,8 MG hatékonyan csökkenti a drótféreg fertőzést a napraforgó és a kukorica kultúrákban a vizsgálataink szerint, amelyet a terméseredmények is igazolnak. A károsítók egyedszámának csökkentését a helyes vetésváltással, a kalászos monokultúra kerülésével is segíthetjük.

A termék felhasználóbarát, hiszen egyszerű a kijuttatása (12 kg-os zsák/1 hektár) és nem porosodik. A Belem 0,8 MG talajfertőtlenítőszer használata viszonylag már kis fertőzöttségnél megtérülő befektetés, hiszen 5%-os tőpusztulásnál is a terméstöbblet bőven fedezi a készítmény árát.

Kwizda Agro keverési szolgáltatásának igénybe vételével mikrogranulált starterrel (Pannon Starter Mega) és trichoderma hatóanyagú készítménnyel (Pannon Starter Perfekt) együtt is beszerezhető. A starteres keverékek jelentős termésnövelő hatásának köszönhetően a Belem 0,8 MG talajfertőtlenítőszer megtérülése még biztosabbá válik, míg az eleve starteres kukoricák és napraforgók termésbiztonságához, az egészséges növények arányához pedig a Belem 0,8 MG komponens járul hozzá!

Három az egyben: Belem 0,8 MG + Pannon Starter Perfect keverék a legjobb!

 

agrotrend.hu / Kwizda

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés