Keresés
Close this search box.

Szántóföld

Fenntartható Szabadföldi Zöldségtermesztési Konferencia

Az idén 20 éves Biocont Magyarország Kft. nagy érdeklődés mellett rendezte meg az első Fenntartható Szabadföldi Zöldségtermesztés Konferenciát. A szarvasi rendezvényre október 17-én került sor. Az esemény célja az volt, hogy párbeszédet indítsanak az ágazat szereplőivel és lehetőséget teremtsenek a fenntartható, környezetkímélő gyakorlatok hazai tapasztalatainak megosztására.

A konferencia programja egy terepi, talajtani bemutatóval indult. A Biocont csapata a Moroko-Farm Kft. kollégáival ez utóbbi cég ipari paradicsom tarlóján fogadták az érdeklődőket. A házigazda termelő, Roszik Attila ügyvezető köszöntőjében arról beszélt, hogy a szélsőséges gazdasági és környezeti feltételek mellett egyre nehezebb teljesíteni a tulajdonosi elvárásokat, eközben pedig nehéz megbízható információkhoz jutni az új technológiákról, készítményekről. Úgy látja, a központi, független kutatóintézetek helyett a tőkeerős multikhoz került át az információszerzés és -átadás feladata. A Biocontot ebben egy hiteles, modern technológiákban élenjáró partnernek tartja. Ez ösztönözte arra is, hogy egy gyengébb adottságú, erősen agyagos területen kipróbálja a NUTRIGEO L talajkondicionálót azzal a céllal, hogy a jobb talajszerkezetet és vízmegtartó képességet alakítson ki, valamint javítson a kijuttatott tápanyagok hasznosulásán. A termelő arról számolt be, hogy az aszályosabb időszakokban mutatkozott meg először a kezelés hatása a növények stressztűrésében, ami meggyőzte őt arról, hogy jó döntést hozott. Később pedig terméstöbbletet is tudott realizálni a talaj szerkezet épülésének köszönhetően.

Roszik Attila köszöntője a Fenntartható Szabadföldi Zöldségtermesztés Konferencia terepi bemutatóján

A talajtani bemutatón Gyekiczki Bernadett mutatta be a kezeletlen és a kezelt területen ásott talajszelvényeket. A talajkondicionálóval nem kezelt területen tömörödött, szilánkos, szerkezetvesztett talajjal találkozhattak a résztvevők. Az agyagos talajok sajátja a szélsőséges víz- és levegőháztartás, melynek nyomán vízzel telített és beton keménnyé száradt, tömörödött állapotok váltogatják egymást. Ezek a szélsőségek folyamatosan stresszhatás alatt tartják a növényeket, amely termésdepresszióhoz, minőségi leromláshoz, a károsítók elterjedéséhez vezethet. Míg a fizikai lazítás, forgatás csak ideiglenes megoldást jelent a talajproblémákra, a szervesanyag tartalom növelésével eredményesen támogathatjuk a szerkezet épülését, a pórustérfogat növekedését, a víz- és tápanyagmegtartó és -szolgáltató képesség fejlődését.

A talajtani bemutatót vezető Gyekiczki Bernadett gyakorlatias, szemléletes előadást tartott a talajéletről és a gazdálkodással való kapcsolatáról a szarvasi talajszelvényekben

Ennek egyik eszköze a talaj élő szervezeteinek támogatása. A talajt átszövő hasznos gombák fonalai élő szupersztrádaként szállítják a vizet, a tápanyagokat, és az információátadásért felelős egyéb molekulákat a kultúrnövények között. Ezzel a növények foszforigényének több, mint 80%-át is képesek biztosítani, és a károsítók elleni természetes védekezésre is felkészítik az állományt. A gombafonalak hálózata képes utat törni a legtömörebb talajokban is, életteret biztosítva a növények hajszálgyökereinek. E természetesen jelenlévő, a helyi adottságokhoz alkalmazkodott segítőtársakat aktiválja a NUTRIGEO L, katalizátorként előremozdítva a talajszerkezet épülését. A terepi bemutatón megfigyelhető volt, hogy míg a kezeletlen területen a növények gyökerei a környezeti hatásoknak erősen kitett, felső 60 cm-be szorulnak kis gyökértömeggel, addig a kezelt területen még 160 cm mélységig is képessé váltak lehatolni, és jóval dúsabban hálózták be a talajt. Ez már az első évben érezhető különbséget okozott a talajszerkezetben – jelentősen lazább, morzsás felszínű talajaggregátumokkal találkozhattunk a NUTRIGEO L-lel kezelt rész talajszelvényében.

A résztvevők élénk érdeklődéssel figyelték a gyakorlatias bemutatót. A zöldségtermesztés az intenzív művelés, a nagy menetszám és az öntözés miatt nagyon kitetté teszi a talajokat a különböző szerkezetromboló folyamatoknak, ezért olyan világba nyerhettek betekintést a résztvevők, ami mindenkit élénken foglalkoztat és állandó feladat elé állít.

A konferencia délutáni szekciójában Dr. Vona Márton a talajdiagnosztika rejtelmeibe vezette be a hallgatóságot. A Biocont Magyarország növényvédelmi szaktanácsadója, Jávorszky Laura pedig az Activstart technológiát mutatta be, mellyel eredményesen csökkenthetők a növényt érő negatív stresszhatások. Több hazai kísérleti eredményt és termelői visszajelzést is ismertetett, melyek terméstöbbletről és minőségi változásról egyaránt beszámoltak a kezelések hatására. A növényvédelmi szakember ezután a biológiai növényvédelem szabadföldi zöldségtermesztésben elért eredményeit, hazai tapasztalatait mutatta be. A Biocont több éve folytat együttműködéseket különböző feldolgozóipari vállalatokkal annak érdekében, hogy szermaradékmentes, a felvásárlói igényeknek megfelelő, ugyanakkor magas termésbiztonságot garantáló technológiákat fejlesszenek ki a termelők számára. Ezekben a kísérletekben sikerült igazolni, hogy az elérhető biológiai szerválaszték hatékonysága sok esetben nem különbözik a kémiai lehetőségektől. A cég újdonsága, a Helicovex pedig egy új lehetőség a széles körben, nagy károkat okozó gyapottok bagolylepke elleni védekezésben. Szuperszelektív rovarölőként, 0 napos é.v.i.-vel forradalmi újdonság a magyar piacon.

A rendezvény lelkesítően hatott a közönségre, és élénk párbeszédeket indított a szünetekben és a rendezvény után egyaránt. A kiváltott aktivitásból jól látható, hogy a fenntarthatóság a mezőgazdaságban is egy nagyon aktuális és fontos téma. Az eseményt szervező szakemberek úgy látják, hogy a sok pozitív visszajelzés nagy motivációt jelent abban, hogy folytassák a munkát, amivel a természettel együttműködő mezőgazdasági gyakorlatokat erősíthetik.

Biocont Magyarország Kft.
A biológiai növényvédelem valódi szakértője

agrotrend.hu / Biocont Magyarország Kft.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés