Keresés
Close this search box.

Szántóföld

Az Európai Bizottság elfogadta a HMKÁ 8 2024. évre vonatkozó könnyítését

A szabályozás február 14-én lép életbe  és visszamenőleges hatállyal, azaz a 2024. január 1. és 2024 december 31. közötti időszakot öleli fel. A Bizottság által adott részleges mentesség nemzeti szinten történő alkalmazásáról a tagállamoknak 15 napjuk van dönteni és értesíteni a Bizottságot.

A részleges mentesség rugalmasságot ad a Feltételesség szabályrendszerben lévő HMKÁ 8 előírásban foglaltakhoz képest. A nem termelő tájképi elem és terület minimális arányának 4, illetve 7 százalékos teljesítése helyett elegendő lesz a szántóterületek 4%-án nitrogénmegkötő (például: lencse, borsó, egyéb pillangós) és/vagy köztes kultúrát (ökológiai másodvetés) termeszteni. Fontos kiemelni, hogy amennyiben így kívánunk megfelelni a HMKÁ 8 előírásnak, abban az esetben növényvédőszer nélkül kell történnie a termesztésnek.

Azon gazdálkodók, akik az érvényben lévő Feltételességi szabályok szerint alakították ki a területeiket, természetesen továbbra is megfelelnek az előírásnak.

Forrás: pxhere.com

Az elfogadott végleges jogi aktus lehetővé teszi a tagországok számára, hogy az Agro-ökológiai Programban figyelembe vegyék a módosított HMKÁ 8 feltételek szerint kialakított területeket, amennyiben ezt szükségesnek tartják.

Kérjük, hogy a részleges mentesség kapcsán hazánkra vonatkozó döntés megismeréséhez kövessék nyomon a hírcsatornáinkon megjelenő információkat.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés