Keresés
Close this search box.

Szántóföld

Az egri Calciprill eredmények nagyon meggyőzőek!

Az Omya Hungária kft. 2023. november 3.-án üzembe helyezte és átadta az Omya csoport legújabb és legmodernebb meszezőanyag granuláló üzemét Egerben.

A magyar gazdák számára jól ismert Omya Calciprill, granulált meszezőanyag mikronizált, (púderszerű) mészkőlisztből készül. Az alapanyag kiemelkedően magas Ca tartalma és a púderszerű finomsága garantálja a műtrágya magas reaktivitását.

A granulálási eljárás során az alapanyaghoz vízoldható huminsavat adunk ezáltal kiegészítve a kalcium-karbonát hatását.

Miért van szükség meszezésre?

Az alacsony pH a gyökértevékenység, a tápanyagfelvételt és a talajélet legfontosabb gátlója. (hasonló a helyzet lúgos talajokon is)

A növénytermesztés szempontjából fontos baktériumok semleges pH környezetben tudnak a legjobban fejlődni, szaporodni. A tápanyagok nagy része (különösen a foszfor P) is semleges pH-n érhető el a legkönnyebben a növények számára. A semleges pH-val rendelkező talajok víz- illetve levegő-háztartása a legjobb, nem beszélve a Ca mint tápanyag hatásáról a növények ellenálló képességének fokozásában.

Talajaink, a savanyú talajoktól a szikes talajokig tele vannak különböző baktériumokkal. Amit azonban nagyon fontos kiemelni, hogy a szélsőséges körülmények között élő baktériumtörzsek nem képesek kielégíteni a legtöbb növény igényeit (még akkor sem ha piros pontot kapnak). Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint-hogy a savanyú, illetve lúgos talajon élő természetes növénypopuláció nagyon specifikus és jellemzően nem ezekből nemesítettük kultúrnövényeinket – emelte ki Kádár Zoltán, az Omya Hungária Kft. szakembere.

A kiemelkedő genetikai potenciállal rendelkező növényeket hiába erőltetjük bele egy alacsony pH-ju, leromlott szerkezetű és gyenge vízháztartású talajba, valószínűleg nem érjük el a tervezett eredményt.

Műtrágyával, illetve egyéb készítmények kijuttatásával pedig nem, vagy csak gyenge hatásfokkal tudjuk kompenzálni a talajok pH, illetve tápanyag szolgáltatás jellegű problémáit.

Fordítsunk kellő figyelmet a talajok állapotára, a pH javítására, a talajélet fenntartására és a gyökerénél kezeljük a problémát! Ebben nyújt segítséget az Egerben gyártott Omya Calciprill.

Az Omya Calciprillt, az Egervölgye Agrár Zrt. elhivatott kollégáival teszteltük. Az Öreghegyben található 30 hektáros ősziárpa táblán zajlott a kísérlet és egyhangúlag megállapítottuk, hogy az egri Omya Calciprill remekül vizsgázott. Az Amazone ZA-TS műtrágyaszóróval akár 36 méterre is kiválóan szórható. A szórásképet Easy Check Systemmel ellenőriztük és az eredmények nagyon meggyőzőek.

Ön se hagyja ki ezt a lehetőséget és forduljon hozzánk bizalommal. Talajai és termesztett növényei meghálálják Önnek, gyorsabban, hatékonyabban és olcsóbban mint gondolná.

Kádár Zoltán

www.omya-agriculture.com/hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés