Keresés
Close this search box.

Szántóföld

Agrometeorológia: sokfelé szép termés ígérkezik kukoricából

 

Még van nedvesség a talajban, és a kukorica szereti a meleget, így sokfelé szép termés ígérkezik belőle – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzésében.

Az elemzés szerint az elmúlt egy hétben az Alföld középső részein esett több eső, ott, ahol a legnagyobb szükség volt rá.

Forrás: OMSZ

Az augusztus eleji záporokkal, zivatarokkal együtt az elmúlt 30 nap csapadékösszege az ország nagyobb részén még így is többletet mutat, számottevő hiány az átlaghoz képest kisebb-nagyobb foltokban az Alföldön és Baranya déli részén van.

Forrás: OMSZ

A talaj felső 20 centiméteres rétege még az ország nagyobb részén tartalmaz nedvességet, az Alföldön azonban vannak aszályos területek. Az augusztus 20-a körül szokásos lehűlés idén nem érkezett meg, helyette hőhullám tart, a hőmérséklet csúcsértéke többnyire 30, egyes napokon helyenként 35 Celsius-fok fölött alakult a múlt hét közepe óta.

Hozzátették: a kukorica sokfelé igen szépen fejlett, jellemzően még szép zöldek az állományok, amelyek egyre többfelé a viaszérés állapotában járnak.

Augusztus első hetének bőséges csapadéka országszerte igen jót tett a növényeknek, többnyire még mindig az akkor lehullott esőből táplálkoznak.

Megjegyezték: ha van nedvesség a talajban, akkor a kukorica bírja, sőt szereti a meleget, Miskolc környékén egyes táblákon sok éve nem volt ilyen szép a kukorica.

A napraforgó a citromérés állapotában van, erre is jellemzőek a jól fejlett állományok.

Fotó: canva.com

A folytatásban marad a hőség, csak a jövő hét első felében várható a kánikula fokozatos mérséklődése, jelentősebb csapadék keddtől érkezhet.

agrotrend.hu/MTI, OMSZ

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés