Keresés
Close this search box.

Kertészet

Új csemegeszőlő exportrekord előtt állnak a déli félteke országai

A csemegeszőlő szállítmányok első alkalommal haladták meg a 1,5 millió tonnát. Egy évtizeddel ezelőtt 1,2 millió tonnát értek el.

Ezt a rekordot a termelők, exportőrök és kereskedők számos nehézsége ellenére sikerült elérni. Logisztikai problémák kísérték a csemegeszőlőt a szürettől a boltok polcaira. Az elegendő munkaerő megszerzésének nehézségei, a kikötőkben bekövetkezett késések, a beérkezések átfedései nem tették lehetővé a megfelelő tervezést és befolyásolták a forgalomba hozható mennyiséget és minőséget. Az 1,5 millió tonna exportált csemegeszőlő 40%-a Chiléből, 35%-a Peruból, 23%-a Dél-Afrikából és 4%-a Brazíliából származott. Néhány évvel ezelőtt Chile részesedése sokkal nagyobb volt, könnyen meghaladta az 50%-ot. Az elmúlt szezonokban azonban Chile visszaesést szenvedett, amit Peru és kisebb mértékben Dél-Afrika erős növekedése ellensúlyozott.

Chile

A csemegeszőlőágazat nehézségei ellenére Chile továbbra is a világ vezető exportőre. A 2021/22-es szezonban sikerült kilábalnia az előző szezonban elszenvedett jelentős visszaesésből. Ezt a jobb időjárásnak és a termőre forduló új ültetvényeknek köszönhetően sikerült elérni. Az export majdnem elérte a 600 000 tonnát, ezzel a 2019/20-as évhez hasonló szintet ért el. Ezek az értékek azonban messze elmaradnak a fénykortól, amikor Chile 800.000 tonna körüli mennyiséget exportált. A vízproblémák, a régi ültetvények és fajták, az erős versenytársak és a közelmúlt logisztikai problémái súlyosan érintették az ágazatot. A rozé és szabadalmaztatott fajták felé mutató tendencia folytatódik. A most véget ért szezonban a szállítmányok 43% volt magnélküli rozé. A klasszikus Crimson megmaradt, de a szabadalmaztatott fajták, mint a Sweet Celebration, a Timco és az Allison egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert. A fehér csemegeszőlő aránya ezzel szemben 24%-ra csökkent. Közülük még mindig az olyan klasszikusok vannak túlsúlyban, mint a Thompson, a Sugraone és a Prime. A fehér szabadalmaztatottak közül az Arra 15 nyeri a versenyt. Az expot 12%-a kék, főként magnélküli volt. A kék fajták közül kiemelkedik a Black Seedless, Autumn Royal, Ribier. A Red Globe, bár globálisan visszaszorulóban van, továbbra is a chilei export 20%-át adja, Ázsiába, Latin-Amerikába és Európába szállítják. A célállomások aránya az évek során meglehetősen stabil maradt: a szállítmányok valamivel több mint fele Észak-Amerikába, 22%-a Ázsiába, 16%-a Európába, 7%-a Latin-Amerikába megy.

Fotó: pixabay.com

Dél-Afrika

Dél-Afrika évek óta folyamatos fejlődést könyvelhet el csemegeszőlő ágazatában. Idén először érte el a 350 000 tonnát, ami 50%-kal több, mint 10 évvel ezelőtt. Az országnak 5 fő termesztési régiója van. Ez a sokféleség adja azt az előnyt, hogy széles ellátási időszakkal rendelkezik, valamint, hogy az egyik régióban keletkezett veszteségeket egy másik régióban történő kiegészítéssel tudja kompenzálni. A dél-afrikaiak voltak az elsők, akik teljesen átvették az új fajtákat. Jelenleg az export 2/3-át ezek teszik ki. A rozé fajták a dominánsak, széles választékkal: Scarlotta, Tawny, Sweet Celebration, Allison, Starlight, Ralli. A szabadalmaztatott rozé fajták, valamint a klasszikus Crimson és Flame az export majdnem felét teszik ki. A fehér fajták a szállítmányok egyharmadát adják. A hagyományos Prime, Thompson mellett vannak szabadalmaztatott fajták, mint az Autumn Crips, Sweet Globe, Early Sweet, Arra 15 és mások. A szállítások 15%-át a kék fajták adják, amelyek közül kiemelkedik a Midnight Beauty, a Sable, a Sweet Joy, az Adora, a Melody és a Sweet Sapphire. Dél-Afrika továbbra is nagymértékben függ az európai piactól: 2021/22-ben a kivitel 76%-a oda irányul. Nagy erőfeszítéseket tesznek a célországok diverzifikálására, különösen Ázsiában. Erre a kontinensre jelenleg a szállítmányok 12%-a érkezik. Észak-Amerika és Oroszország másodlagos célországok.

Peru

A csemegeszőlő hagyományos perui termék. Tizenöt évvel ezelőtt az ország már exportált csemegeszőlőt, de akkor még csak a Red Globe fajtát, amely különösen jól terem a perui partvidéken. A gyümölcstermesztés első éveiben ez volt az a fajta, amellyel Peru világviszonylatban is tündökölt. A Red Globe azonban számos piacon visszaszorulóban van, az új magnélküli fajták megelőzik. Ezért, míg 10 évvel ezelőtt Peru exportjának 75%-át a Red Globe tette ki, a legutóbbi szezonban ez a fajta alig érte el a teljes export 24%-át. Óriási erőfeszítéseket tettek a fajtaspektrum korszerűsítésére, erőteljes elmozdulással a szabadalmaztatott fajták felé, amelyek már a szállítmányok felét teszik ki. Ezek közül kiemelkedik a Sweet Globe, amely a Peru által exportált második fajta lett. További sikeres szabadalmaztatott fehér fajták a Timpson, az Ivory, az Arra 15 és a Sugar Crisp, a rozé fajták közül pedig a Sweet Celebration, az Allison és a Jack's Salute. Chilével és Dél-Afrikával ellentétben, ahol a szabadalmaztatott rozé fajták dominálnak, Peruban a fehérek a legnépszerűbbek. A termőterület bővülésével és a termés növekedéssel együtt az export is nőtt. A kivitel a 10 évvel ezelőtti 150 000 tonnáról 530 000 tonnára ugrott a most véget ért szezonban. Ez azt jelenti, hogy a mennyiségek ötszörösére nőttek. A célállomások tekintetében erős elmozdulás figyelhető meg az USA felé. Míg 2010/11-ben a szállítmányoknak csak 26%-a irányult Észak-Amerikába, addig most ez az arány 45%. Európa részesedése 25% körülire csökkent, míg Ázsia részesedése 15% körülire nőtt. A másodlagos célországok Kanada, Latin-Amerika és Kelet-Európa.

Brazília

Brazília visszaszerezte export piacát, ami az elmúlt 4 szezonban megfigyelhető tendencia. A 2021/22-es évben 63 000 tonnát exportált, ami a 2014/15 és 2016/17 közötti alacsony értékek kétszeresét jelenti. Ha a növekedés folytatódik, akkor hamarosan ismét eléri a 2007-es és 2008-as magas szintet, amikor meghaladta a 80 000 tonnát. A hagyományos fehér fajták erőteljes túlsúlyából a szabadalmaztatott fehér és rozé fajták irányába történik elmozdulás. A fehér fajták közül Brazília az Arra 15, Autumn Crisp, Sugar Crips, Sweet Globe, Timpson; a rozé fajták közül az Iris, Timco, Sweet Jubilee és a kék fajták közül a Sweet Jubilee, Sweet Surprise, Vitoria fajtákat exportálja. A kivitel 80%-a szeptember és december között összpontosul, a fennmaradó 20% március és június között. Továbbra is Európa a fő célállomás, bár az utóbbi években csökkent a függőség. A legutóbbi szezonban a szállítmányok 78%-a Európába, 15%-a Észak-Amerikába és 7%-a Latin-Amerikába került.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés