Keresés
Close this search box.

Kertészet

Rovarürülékből készül a legújabb ökobarát műtrágya

A közönséges lisztbogár ürülékéből hoz létre környezetkímélő műtrágyát egy Ÿnsect nevű cég.

Megszerezte az engedélyt rovar alapú műtrágyájának forgalmazására egy Ÿnsect nevű, francia rovartenyésztő vállalat. Nincs mit szépíteni, a fejlesztés alapanyaga a cég dole-i farmján gabona-melléktermékekkel etetett közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) ürüléke – írja a storeinsider.hu.

fotó: wikimedia

Négy éves kutatás-fejlesztés és több vezető intézménnyel folytatott együttműködés eredménye, hogy a startup terméke immár hivatalosan alkalmazható az ökológiai gazdaságokban is.

Az ŸnFrass bevezetése része azon célkitűzésnek, hogy a gyártó a kitenyésztett rovarállomány komponenseinek maradéktalan felhasználásával hozzájáruljon a globális körkörös gazdaság megvalósulásához.

Az ŸnFrass számos előnyt tud felmutatni a műtrágyák piacán. A benne tartalmazott nitrogén, foszfor és kálium aránya (NPK = 4-3-2) például éppen a növények optimális tápanyagellátását biztosítja. A termék szervesanyag-tartalma 85 százalék, és száraz, szagtalan, valamint könnyen szállítható granulátum formájában kerül kiskereskedelmi forgalomba.

David Houben, aki két ŸnFrass-ról szóló cikket is megjelentetett a Nature-ben, azt mondta:

„Magas tápanyag- és szervesanyag-tartalma, valamint fizikai-kémiai tulajdonságai miatt a növények tápanyagellátása és a biomasszagyártás területén az ŸnFrass az ásványi műtrágyákkal azonos hatékonyságot tud felmutatni. Mivel az ŸnFrass-ban jelenlévő foszfor (a növény fejlődésének elengedhetetlen eleme) csak kevéssé oldható, a talajban való felszívódásának vagy az immobilizációnak* kockázata alacsony, és így garantáltan rendelkezésre áll a növény fejlődésének teljes időtartama alatt.”

fotó: wikimedia

A lisztbogarakat egyébként kizárólag a francia és az európai előírások által engedélyezett alapanyagokkal táplálják.

A környezetbarát műtrágya a legkülönbözőbb ágazatokban felhasználható, ideértve például a zöldség- és gyümölcs-, a szántóföldinövény-, a borszőlő-, továbbá a dísznövénytermesztést is.

*a szervetlen vegyületek szerves vegyületekké való átalakulása, melynek során a növények számára hasznosíthatatlanná válnak.

agrotrend.hu / storeinsider.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés