Keresés
Close this search box.

Kertészet

Permetezni kell a kései szőlőfajtákat

Bár hivatalosan megkezdődött a szüret a megye mindkét borvidékén, vannak szőlőfajták, amelyeket még javában permetezni kell, ilyen például a merlot, a cabernet franc és a sauvignon, de a kékfrankos is. Ugyan zsendülnek már a kései fajták is, de a szüret még odébb van.

Az évek óta megszokott aszályos, meleg júliusi időjárás idén nem érkezett meg, így a zsendülés és az érés átlagos ütemű. A júliusban leesett hatvan milliméternyi csapadék sokszor hidegfronttal érkezett, amely többször lefékezte a szőlő fejlődését. Így most augusztus elején a „normális” ütemben fejlődik a szőlő – írja a teol.hu.

fotó: pixabay.com

A zsendülésben, érésben előrébb jutott fajtáknál (Kékoportó, Zweigelt, Pinot Noir) a réz és a kén hatóanyagok mellé nyomatékosan javasolható botritisz elleni készítmény hozzáadása is. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon elinduló rothadási folyamatokat, mondta dr. Vörös Géza agrárszakmérnök, aki hétről hétre elkészíti a növényvédelmi előrejelzést.

A korai fajtáknál figyelni kell a réz és folpet tartalmú készítmények hosszú (huszonegy-harminc nap) várakozási idejére. A tömött fürtű vagy rothadásra hajlamos fajták esetében fokozott veszélyt jelent a botritisz a termésre. Ez az oka annak, hogy már most javasolják a megelőző védekezést. A gombabetegség járványtanához tartozik, hogy a már kialakult fertőzést nem lehet „gyógyítani”. Az érés során akár húsz-harminc százalékos termésveszteség is kialakulhat. Az érő, cukrosodó bogyóállományban robbanásszerűen szétterjedhet a fertőzés újabb esők hatására, de sajnos nagy mennyiségű csapadék nélkül is jelentős veszélyben vannak a fürtök. A megelőzés tehát kiemelten fontos.

Az elviaszosodott felszínű bogyóállományra már egyre kevésbé veszélyes a lisztharmat és a peronoszpóra. Előbbi igazából már semmilyen kárt nem tud tenni a fürtökben. A peronoszpóra azonban a felső, vitorla alatti fiatal leveleket még erősen megfertőződheti a kései fajtáknál. A leveleken megjelent tüneteket célszerű komolyan venni, mert a későbbiekben a fonáki részén képződő ezüstszínű penészgyepről a konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban a bogyók károsodása is elkezdődhet. A merlot, cabernet, kadarka esetében felszívódó készítményekkel érdemes folytatni a védekezést.

fotó: pxhere.com

A többi fajta esetében elmondható, hogy a mostani időszaktól már a kontakt (réz és kén) készítmények használata elegendő peronoszpóra és lisztharmat ellen.

Ebben az évben is előfordult több ültetvényen vadkár. Az őz, a borz, a szarvas valamint a vaddisznó ugyanis nagy kedvvel keresi meg a legérettebb szőlőt. A vadak hihetetlen ügyességgel találják meg a legérettebb részeket és fogyasztják el a bogyókat. A károk megelőzésére jelenleg a legbiztosabb megoldás a kerítésépítés.

agrotrend.hu / teol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés