Keresés
Close this search box.

Kertészet

Nem kedvezett a fagy a gyümölcstermesztőknek

Az enyhe tél és a hideg tavasz nem kedvezett a gyümölcstermésnek. A március végétől hat héten át tartó időszakban tapasztalt éjszakai fagyok minden gyümölcsfajt érintettek, ám nem ugyanolyan mértékben. Keresleti piacra és magas árakra számítanak a szakemberek – hangzott el az M1 Magyar gazda című műsorában.

„A korai virágzás virágzás közben, március 22-e és május 23-a között, két hónap leforgása alatt kaptunk körülbelül 15–20 fagyos éjszakát. Volt még ezek között is öt-hat olyan kemény lehűlés, ami önmagában is nagyon nagy kárt okozott volna a gyümölcstermésben – számolt be róla a hirado.hu.  Mindezek hatása, természetesen, összeadódik” – mondta Apáti Ferenc, a Fruitveb alelnöke.

Hozzátette: a gyenge termés tehát alapvetően a fagykárokra vezethető vissza. Különösen gyenge termést várnak kajszibarackban és cseresznyében, itt talán egy átlagos évjárat termésének a negyede várható idén.

Fotó: pixabay.com

„Az őszibarackban talán valamivel jobb a helyzet, de itt sem lesz egyharmad termésnél jobb. A többi gyümölcsfaj esetében, mint az alma, a meggy vagy a szilva, talán egy átlagos évjárat felének megfelelő termést fogunk idén szüretelni” – emelte ki.

Komplex támogatási rendszer

A gazdálkodók bejelentései alapján a tavaszi fagy 82 ezer hektáron okozott károkat, ennek több mint a fele gyümölcsültetvény. Az időjárás miatt bekövetkezett károk mérséklését, a gazdák jövedelmének stabilizálását komplex támogatási rendszer szolgálja.

„Ahhoz, hogy ezt a nehéz időszakot túléljék a gazdálkodók, számos eszközzel tudunk segítséget nyújtani.  Ne feledkezzünk meg arról, hogy 18–19 milliárd forint van a kárenyhítési alapban, ami megfelelő biztonságot jelent ahhoz, hogy a termelők megkapják kárenyhítésüket. A másik oldalon az elmúlt időszakban több mint 430 milliárd forintot fizetett ki a Magyar Államkincstár, ami segíti az ő likviditásukat” – fogalmazott Feldman Zsolt.

Az Agrárminisztérium államtitkára kiemelte: a koronavírus-járvány ideje alatt bevezetett új agrár Széchenyi-kártya plusz konstrukció keretében ezek a gazdálkodók is most az idei hitelszerződéseik után egy teljesen ingyenes, száz százalékosan kamat- és költségtámogatott konstrukciót tudnak igénybe venni.

Az idei év felemás lesz a termelők számára, hiszen a fagyok elsősorban mennyiségi, és kevésbé minőségi kieséseket eredményeztek. Nemsokára szezonja kezdődik hazánk második legnagyobb területen termelt gyümölcsének, a meggynek. Az éves termés itt általában 50–90 ezer tonna, idén azonban a szakemberek becslései szerint 45–55 ezer tonnát szüretelhetnek majd a kertészetek.

Fotó: pixabay.com

„Most egy normál évjáratnak megfelelően tudjuk megkezdeni a gyümölcsök betakarítását. Június 18-án és 20-án fogjuk megrázni az első fákat, és egészen július közepéig tart a meggyszezon. Ez mindig évjárat-függő, 700 és 800 tonna között értékesítünk évente. Ebben az évben 500–555 tonnára számítunk, hogy be tudjuk takarítani és el tudjuk juttatni a felvásárlóknak” – fejtette ki a műsorban az egyik az egyik érintettm , gazdálkodó agráripari cég, a Bold Agro Kft. ügyvezetője.

Szabó Viktor hozzátette: minőségét tekintve az idei termés jónak mondható. Mivel kevés termést hoztak a fák, nagyméretű gyümölcsökre lehet számítani. A tápanyag ilyenkor kevesebb felé oszlik el, így a beltartalom kimagasló lesz.

agrotrend.hu / hirado.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés