Keresés
Close this search box.

Kertészet

Nagyüzemben lopják a cseresznyét Belgiumban

A szervezett bandák több ezer eurós kárt okoznak néhány óra alatt.

Bulgáriában nincs, aki betakarítsa a cseresznyét. A belgáknál viszont éppen az okoz gondokat, hogy nagyon is van, aki leszedi a termést, csak ennek a gazdák látják kárát – írta a FruitVeb. A Belgium keleti részén fekvő Limburg tartomány déli részén elterülő Haspengouw régió gyümölcstermesztéséről híres, ám az utóbbi hetekben szervezettnek tűnő bandák fosztogatják a cseresznyeültetvényeket a hajnali sötétség leple alatt. A cseresznye idén nagyon drága a belgáknál, legalább 7-8 eurót kérnek egy kilóért, így vonzó célponttá vált.

A legalább tíz fős csoportok napkeltéig több száz kilogramm gyümölcsöt tüntetnek el a fákról, így a gazda kára egyetlen „akció” következtében is több ezer euróra rúghat. További probléma, hogy a kéretlen szedőmunkások finoman szólva is kevés figyelmet fordítanak a szakszerű betakarításra: egyszerűen letörik a nagyobb ágakat, és onnan tépik le a termést, ami az eltulajdonított cseresznye piaci értékénél is sokkal nagyobb, ráadásul évekre szóló kárt okoz. Előfordul, hogy a sötétben szorgoskodó enyveskezűek nem látják, mit szednek, ezért éretlen gyümölcsökkel távoznak, amit aztán a környéken el is dobálnak.

A rendőrség plusz járőrök szolgálatba állításával próbál tenni valamit a tolvajok ellen, akik tetten érés esetén nem haboznak erőszakhoz folyamodni. A lopott áru igen gyorsan a zöldségeseknél és a piacokon tűnik fel, ezért sejthető, hogy olajozott gépezet működik a háttérben.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés