Keresés
Close this search box.

Kertészet

Kiváló minőségű az idei szamóca

Korán kezdődött az idén a szamócaszezon, a vásárlóknak azonban mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk, ha már március végén, április elején megkívánták a friss magyar gyümölcsöt. A termelők az első héten 4000 forintot is elkértek a gyümölcs kilójáért.

A megszokottnál korábban kezdődött az idén a hazai szamócaszezon – írja a Magyar Nemzet. A köznyelvben csak eperként emlegetett gyümölcs az átlagosnál két héttel korábban, már március közepén megjelent a nagybani piacokon. Az idény ugyanakkor magas árakkal indult, a termelők az első héten 4000 forintot is elkértek a gyümölcs kilójáért.

Bár az árak később mérséklődtek, a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint a szamócáért az elmúlt öt évben egyszer se kellett annyit fizetni, mint az idén. A termelői árak már­cius és május vége között 22 százalékkal haladták meg a tavalyi szintet.

A budapesti fogyasztói piacokon áprilisban jelent meg a hazai termesztésű gyümölcs, 2800 és 3000 forintos kilónkénti áron. Ahogyan aztán bővült a kínálat, a fóliasátras eper mellé pedig megérkezett a szabadföldi is, az árak is csökkentek. Május végén átlagosan 1400–1500 forintot kértek egy kiló szamócáért az árusok a hazai piacokon.

Fotó: pixabay.com

Idén az enyhe tél és a tavaszi időjárás is kedvezett a szamócának, így a legtöbb termelő jó minőségű és bőséges termést takaríthatott be. Három fázisban érkezik a magyar szamóca a kereskedelmi forgalomba: április második harmadától a – részben – fűtött fóliasátras termés került a piacokra, üzletekbe, majd utána április végén–május elején a fóliaalagutas, bakhátas, fátyolfóliás termőterületekről, és május közepétől már nagy mennyiségben a szabadföldi szamóca. A hazai termés akár június vé­géig is kitarthat.

Itthon több mint 550 professzionális termelő és több száz kisebb gazdálkodó foglalkozik eperrel, a termőterület nagysága hozzávetőlegesen 700-800 hektárt tesz ki. Az éves termésmennyiséget az időjárás nagyban befolyásolja, az elmúlt évek átlagában hat- és nyolcezer tonna körül mozgott a betakarított mennyiség.

Mivel a szamóca gyorsan romló gyümölcs, ezért a termés jelentős részét itthon értékesítik a gazdálkodók, az idényben – a görögdinnyéhez hasonlóan – a boltokon és piacokon kívül az ország számos pontján lehet kitelepült árusokkal találkozni az utak mentén is.

A hazai termőterület húsz-húsz százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, mellettük még Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy megyében van nagyobb termőterület. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliatakarásos, fóliasátras hajtatás.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés