Keresés
Close this search box.

Kertészet

Jelentős fejlesztések a Somodi Gyümölcstermesztő Birtokon

Hűtőházát korszerűsítette, valamint gyümölcsválogató-csarnokkal bővült az elmúlt időszakban a kapacitásnövekedés érdekében az idén háromszáz éves Somodi Gyümölcstermesztő Birtok – mondta a birtok tulajdonosa Somodi Ferenc, kertészmérnök, a Magyarország Legszebb Birtoka díj 2017. évi fődíjasa, akit többek között a gazdaságáról és a gyümölcstermesztés aktualitásairól is kérdeztünk.

Egy uniós pályázatnak köszönhetően a legmodernebb technológiákkal újult meg a húsz éve épült hűtőház, amely egy válogatócsarnokkal egészült ki. Beszerzésre került egy csonthéjas válogatógép is, amelyet az elmúlt évben már beüzemeltek.

Ezek a fejlesztések nagy szolgálatot tesznek főként télen a nyári gyümölcsök tárolásában – emelte ki az immár 22 éve gyümölcstermesztéssel foglalkozó szakember.

Somodi Ferenc harminc hektáros gyümölcsöse Kecskemét mellett található: több gyümölcs termesztésével is foglalkoznak a már 1720 óta meglévő családi gazdaságban.

A terület háromnegyedén csonthéjasokat termesztenek. Elsőként almát telepítettek, azt követte a szilva, a kajszi pedig egy olasz tanulmányi úton keltette fel az érdeklődését. Ez ösztönözte arra, hogy felélessze a régió kajszi termesztésének hagyományait, így kísérletezni kezdett új fajtákkal, amelyeknél kiemelt szempont volt, hogy minél inkább fagytűrőek legyenek. Jelentős mennyiségű szilvát szállít a német piacra, így nem véletlen, hogy már a kezdetek óta német fajtákat telepített a gyümölcsösbe – fűzte hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az export igény kielégítése miatt nemcsak saját termést értékesít, hanem fel is vásárol. Azonban nagyon megválogatja, hogy pontosan mit: inkább kevesebbet, de a jobb minőségűt választja jó hírneve megőrzése érdekében, de ez hosszú távon mind az árban, mind a jó kapcsolat megőrzésében is megtérül.

Az export mellett a gazdaság aktívan jelen van az iskolagyümölcs programban annak indulása óta.

Főleg a kecskeméti, illetve Duna-Tisza menti iskolákba szállít, mintegy 21 ezer gyereknek.

Tekintse meg a Somodi Gyümölcstermesztő Birtokot, amely nem véletlenül nyerte el a Magyarország legszebb birtokának járó elismerést! Emellett nézze meg a kertészmérnökkel készült teljes interjúnkat.

Interjú Somodi Ferenc kertészmérnökkel, a Magyarország Legszebb Birtoka díj 2017. évi fődíjasával from agrotrend.hu on Vimeo.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés