Keresés
Close this search box.

Kertészet

Húsvéti ágak vágása: Így vihetjük a tavaszt a lakásunkba

A borongós téli napok után a tavasz kezdetekor megkönnyebbülten lélegezhetünk fel. A napsugarak egyre melegebbek, a madárcsicsergés egyre hangosabb és a nappalok egyre hosszabbak lesznek. Ami azonban igazán kiegészíti ezt a kellemes ébredést, az a most szinte egymással versengve növekvő cserjék színes virágai és friss levelei. Mi lehetne kézenfekvőbb, mint az, hogy néhány ággal becsempésszük a tavaszt a saját otthonunkba is? Itt olvashatják, hogyan és mikor érdemes a húsvéti ágakat levágni, hogy azok a kívánt időben virágozzanak.

Húsvéti ágak levágása: Milyen fák és cserjék alkalmasak erre?

Aranycserje (Forsythia)
Barkafűz (Salix caprea)
Mogyoró (Corylus)
Koreai hóvessző (Abeliophyllum distichum)
Húsos som (Cornus mas)
Liliomfa (pl. Magnolia stellata, M. kobus)
Díszcseresznye (pl. Prunus subhirtella, P. 'Accolade')
Vérvörös ribiszke (Ribes sanguineum)
Alma (Malus)
Fanyarka (Amelanchier)
Gyöngyvessző (Spiraea x arguta, S. x cinerea, S. x vanhouttei)
Nyír (Betula)

Az aranycserje ragyogó, sárga virágaival és a fűzfa finom barkáival húsvétkor szinte mindig találkozhatunk, ezek mindenképpen a klasszikusok közé tartoznak. De a mogyoróhajtások (főleg a csavart mogyoró csavarodó ágai) vagy a korai hóvessző elegáns virágai is tökéletesen illenek a tavasz kezdetéhez.

Húsvéti ágak vágására a húsos som, a korán virágzó magnóliafajták (pl. a Magnolia stellata és a M. kobus) vagy a díszcseresznye is alkalmas. Ugyanilyen szép virágzó cserjék a vérvörös ribiszke, az alma, a fanyarka és a korán virágzó gyöngyvessző (Spiraea x arguta, S. x cinerea vagy S. x vanhouttei), ezek azonban húsvétra sajnos nem hajtanak ki megbízhatóan. A virágaik általában áprilisban, vagy csak májusban mutatkoznak meg. Ha húsvét április végére esik, akkor sikerülhet az időzítés. Ha nem, akkor van legalább egy tavaszi csokrunk, ha nem is húsvéti.

Persze nem kell minden ágnak állandóan tele lenni virággal. A nyírfagallyak friss zöld levelei ugyanolyan jól mutatnak a vázában. A nyírfák tulajdonképpen később hajtanak ki; de ha bekerülnek a meleg házba, akkor pillanatok alatt megjelennek az első zsenge zöld hajtások.

Fotó: Adobe Stock

Fontos: Természetesen általában csak olyan cserjékről vágjunk ágakat, amelyek nem más tulajdonába tartoznak. Ez különösen igaz a barkafűzre, mert természetvédelem alatt áll. Semmi esetre sem szabad vadon élő cserjékről ágakat szedni. A szaküzletekben azonban húsvét környékén mindenütt megtalálhatók ezek az ágak.

Húsvéti ágak: mikor érdemes az ágakat levágni?

A húsvét olyan ünnepnap, amely nem minden évben esik ugyanarra a napra. Húsvét vasárnap a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap van. Ez pontosan azt jelenti, hogy a húsvét a március 22. és az április 25. közötti időszakra esik.

A Borbála-ágaktól eltérően, amelyeket hagyományosan december 4-én, Borbála napon vágnak le, a húsvéti ágak levágásának optimális időpontja évről évre változhat.

Alapszabálynak tekinthetjük, hogy az ágakat húsvét előtt körülbelül 10 nappal kell levágni. A különösen gyorsan növekvő cserjéknél, mint például a nyírfa, az is elég lehet, ha húsvétvasárnap előtt három nappal, azaz nagycsütörtökön nyúlunk az ollóhoz. Azoknak a cserjéknek, amelyek csak később virágoznak, egy kicsit több időre van szükségük ahhoz, hogy kihajtsanak.

Hogyan vágjuk le a húsvéti ágakat?

A húsvéti ágak vágásához használjunk éles metszőollót vagy ágvágó ollót. Ha azt szeretnénk, hogy a váza később ne csupaszon álljon és szépen mutasson, célszerű különösen sok rüggyel rendelkező ágakat választani. A legtöbb fa esetében a 2-4 éves hajtások gazdagabbak rügyekben, mint az egyévesek.

Útmutató: Hogyan tudjuk az ágakat időben kivirágoztatni

1. Vízfürdő: Ha a rügyek még teljesen zárva vannak, némi előkészület szükséges. Áztassuk az ágakat meleg vízbe (kb. 35 °C) néhány órára, hogy a fák vízszállító pályái megnyíljanak.

2. Vágás: Egy éles szerszámmal (késsel vagy ollóval) az ágalapot ezután ferdén levágjuk. Ugyanis minél nagyobb a vágási felület, annál jobban tud ott felszívódni a víz.

3. Távolítsuk el az alsó rügyeket: A rothadás elkerülése érdekében óvatosan távolítsuk el az alsó virág- és levélrügyeket, amelyek egyébként a vízben állnának.

4. Töltsünk vizet a vázába: Töltsünk langyos vizet egy vázába. Pár centiméter már elegendő.

5. Ha van még idő húsvétig, akkor még várhatunk, és elég a vizet minden nap cserélni (mindig langyosra). Ha viszont sürget a dolog, akkor a víz kicserélése mellett az ágakat minden nap permetezzük be vízzel, hogy a virágok gyorsabban ki Így a húsvéti gallyak sokáig tartósak maradnak

Így maradnak a húsvéti ágak tartósak

Ha azt szeretnénk, hogy a húsvéti ágak a lehető leghosszabb ideig megmaradjanak, világos helyen kell állniuk, de nem szabad közvetlen napfénynek kitenni őket. Emellett a legfontosabb a víz rendszeres cseréje.

Helyezzük a húsvéti ágakat hatásosan mutatós helyre

Minden simán ment, és húsvétkor az ágak a legszebb oldalukat mutatják? Ezután még finomíthatunk a látványon. A nagyvirágú ágak minden további nélkül is érvényesülnek – például magnóliából elegendő egyetlen egy ág egy magas, karcsú vázában. De természetesen tetszés szerint más virágokkal is kiegészíthetjük. Gyönyörű tavaszi virágokkal a húsvéti ágak dús húsvéti csokrokká bővíthetők és egy kis díszítéssel még ünnepibbé tehető az egész.

Milyen virágok illenek a húsvéti ágakhoz?

A tulipánok minden elképzelhető színben vagy a napsárga nárciszok tipikus húsvéti klasszikusok. De a jácintok, a szellőrózsák, a gerberák és a boglárkák is tavaszi hangulatot varázsolnak színes virágaikkal.

Tipp: A nárciszok mérgező nyálkát választanak ki, amint a vázába kerülnek. Ez károsíthatja a többi vágott virágot és ágat. Tehát mielőtt kombinálnánk a szép virágokat egymással, a nárciszoknak legalább egy éjszakára egyedül kell állniuk a vízben. Ezután cseréljük le a vizet.

Húsvéti díszekkel kiegészítve

Ha még ünnepibbé szeretnénk varázsolni a váza elrendezését, húsvéti dekorációval is díszíthetjük az ágakat. A vastag, stabil ágakra akaszthatunk például kis fafigurákat vagy saját festésű húsvéti tojásokat. De lehetünk mértéktartóbbak, és helyezhetünk kis masnikat a virágok közé. A szín kiválasztásánál egyetlen szabály van: bármit hozzáadhat, amit szeretne. Mindenki maga döntheti el, hogy igazán élénk színűt szeretne-e, vagy inkább néhány visszafogott színt használ.

agrotrend.hu /GartenFlora

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés