Keresés
Close this search box.

Kertészet

Hogyan metsszük tavasszal a levendulát?

Ha a levendulabokor elöregedett vagy felkopaszodott, akkor tavasszal a fagyok elmúlta után is meg lehet metszeni. Mutatjuk, mire kell figyelni!

Mivel a levendula mediterrán növény, ezért különösen figyelni kell arra, hogy például ne mínuszokban ültessük vagy metsszük.

fotó: pixabay.com

Levendula metszése tavasszal

Ha idősebb levendula bokrunk elvesztette szép formáját, vagy eddig sohasem volt metszve, esetleg alulról felkopaszodott, akkor tavasszal kell megmetszeni. A fagyok elmúltával hozzáfoghatunk a munkának.

Azok a bokrok, amelyeket nem metszettek meg fiatal korukban, lehet, hogy nem élik túl az erős metszést. Amennyiben a levendulabokor már három éves, és még soha nem volt megmetszve, akkor lehet, hogy a metszéssel nem érünk el semmit, és jobb lenne kicserélni a bokrot. Azonban, ha vannak új hajtások a fás rész alatt, akkor elkezdhetjük óvatosan metszeni, hogy elősegítsük az alsó levelek növekedését. Minden évben metsszünk egy kicsivel többet belőle, és metsszük minél közelebb a fás szárhoz, anélkül, hogy belevágnánk a fába.

Mire kell odafigyelni a levendula tavaszi metszésénél?

Figyeljünk oda, mert, ha túl közel metsszük a fás szárhoz, akkor a levendula elpusztulhat. Ez a módszer elősegíti az új hajtások növekedését a szár alsó részén, és így végül új formát kap a bokor. A metszés sikere a levendulafajtától is függ, mert egyes kultúrnövény-változatok hajlamosabbak a fásodásra, mint mások.

Az edenkert.hu cikke hasonló érdekességek mellett megtalálható a szeretemamezogazdasagot.hu oldalon is.

agrotrend.hu / edenkert.hu / szeretemamezogazdasagot.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés